Wat is een Milieudefensie groep

Samen maken we een vuist tegen vervuilers. Dit doen we met zoveel mogelijk lokale groepen, ook bij jou in de buurt. In heel Nederland zijn er Milieudefensie-groepen actief. Bekijk de kaart.

Wil je meer weten over lokale Milieudefensie-groepen en hoe jij mee kunt doen? In dit document vind je de volgende info:

  1. Waar groepen aan bijdragen: de campagne tegen grote vervuilers

  2. Hoe een groep eruit ziet

  3. Wat voor rollen er zijn binnen een groep

  4. Wat we van jouw groep vragen

  5. Wat we jouw groep bieden

 Enthousiast? Schrijf je dan in voor een groep bij jou in de buurt!

 1. Waar we samen met mensen in het land aan werken
 Onze missie is: grote vervuilers dwingen voor het klimaat te zorgen en de groene woorden van de politiek veranderen in groene daden. We willen duurzame oplossingen voor iedereen. Sluit je aan, dan gaat het ons lukken! We kunnen niet wachten.

Ons doel:  30 grote vervuilers hebben een klimaatplan dat voldoet aan de afspraken van het Parijsakkoord uit 2015. En we hebben haast!
 Hoe: * Druk opbouwen op bedrijven vanuit de maatschappij.
  * Druk opbouwen op de politiek vanuit het publieke debat.
  * Via de rechter.

Grote vervuilers zijn sterk, met z’n allen zijn wij sterker. Daarom wil Milieudefensie met zoveel veel mogelijk lokaal gewortelde groepen in het land de druk op bedrijven opvoeren. Bijvoorbeeld via het beïnvloeden de publieke opinie. Daar spelen lokale groepen een grote rol in. Meer info en uitleg over de vervuilende bedrijven campagne:

 

2. Wanneer ben je een groep?
 In je eentje of met zijn tweeën kun je werk verzetten, maar een goede basis van een groep is groter. Hoe ziet dat er dan uit?

  • Milieudefensie ziet een groep als de verzameling van alle veranderaars/leden in een plaats of regio. Deze groep bestaat uit een actieve kerngroep van vrijwilligers en een groep vrijwilligers die af en toe meedoet met lokale activiteiten. 

  • Een actieve groep van Milieudefensie bestaat, in een volgroeid stadium, uit een kerngroep van ongeveer 6-12vrijwilligers. Regelmatig (tweewekelijks tot maandelijks) vergaderen zij samen en organiseren zij lokale activiteiten en acties.

  • Daarnaast zijn er dus vrijwilligers in iedere regio/gemeente die graag meedoen met lokale activiteiten van de kerngroep. Zij worden hiervan op de hoogte gehouden en uitgenodigd door de lokale kerngroep.

  • De kerngroep draagt de verantwoordelijkheid om Milieudefensie te informeren over hun groepssamenstelling en -bezigheden.

  • Een succesvolle groep draagt bij aan de impact van de campagne van Milieudefensie door hieraan mee te doen en deze te volgen.

  • Er is binnen de kerngroep vrije beschikbaarheid van kennis en (specifieke) vaardigheden (of rollen). Dan is roulatie van rollen mogelijk en is er gedeeld leiderschap. 

  • De groepen dragen de naam ‘Milieudefensie + [geografische aanduiding]’, bijvoorbeeld “Milieudefensie ‘t Gooi” of “Milieudefensie Utrecht”.

  • Als lid van de Vereniging Milieudefensie mag je mee besluiten over de koers van Milieudefensie, daarom willen we graag dat alle actieve vrijwilligers lid zijn van onze vereniging. We stellen dit niet als verplichting, maar nodigen actieve veranderaars wel regelmatig uit om lid te worden. 

 

3. Rollen binnen een Milieudefensie groep

Lokale organizer

Is contactpersoon voor Milieudefensie landelijk.

Zorgt dat de rollen binnen de groep belegd zijn en het talent in de groep benut wordt.

Organiseert vergaderingen.

Mobilizer

Contacteert en vangt nieuwe groepsleden op.

Zorgt voor deelname vrijwilligers aan activiteiten van de groep.

Communicatiecoördinator

Zorgt voor nieuwsbrief en onderhoudt de pagina op de Veranderaars-website.

Heeft contact met lokale media en maakt persberichten.

Actiecoördinator

Zorgt dat een actie wordt voorbereid en uitgevoerd.

Maakt een draaiboek en zorgt dat de materialen aanwezig zijn en deelnemers weten wat ze moeten doen.

Groepsleden

Nemen deel aan de groepsvergaderingen en helpen bij bovenstaande rollen of nemen deze tijdelijk op zich (rouleren van rollen).

 

4. Wat we je vragen

1. Campagne-impact

Draag met je groep bij aan de impact van de Milieudefensie-campagne door deze te volgen en activiteiten te organiseren.

2. Leiderschapsontwikkeling

Zorg dat de rollen binnen de groep belegd zijn en het talent in de groep benut wordt.

3. Netwerk bouwen

Bouw lokaal een netwerk op met mensen die met je mee willen doen.

4. Groepsontwikkeling

Zorg dat de groep bij elkaar blijft en een gezellige, fijne groep is.

 

5. Wat we je bieden

Milieudefensie biedt je een plek in de beweging, waar we samenwerken aan impactvolle campagnes en onze successen samen vieren.

1. Training en ontmoeting

Incheckmomenten voor organizer met kantoor en andere lokale organizers, trainingen, campagnedagen, terugkomdagen e.d.

2. Acties en evenementen

We geven je materialen en informatie over het doen van bijvoorbeeld een spandoekactie, werven van mede-eisers, het vinden van lokaal support voor ING-rechtszaak, het organiseren van een samenreismogelijkheid naar de Klimaatmars.

3. Communicatiemiddelen en -kanalen

Je krijgt van kantoor vlaggen, hesjes, T-shirts, flyers, digitale logo’s, posters e.d. en promotie van lokale acties op de social media van Mileudefensie. En we zorgen dat je lokale mailings kan versturen.

4. Veranderaars-website

De groep heeft een eigen plek op onze site: https://veranderaars.milieudefensie.nl/. Hier kan je ook eigen evenementen plaatsen.

5. Toolkits en handleidingen

Tips, trucs, korte en bondige instructies voor het uitvoeren van activiteiten en uitvoeren van rollen binnen je groep.

6. Budget

Per jaar kan je 250,- euro declareren voor vergaderingen met je groep. Voor campagne-activiteiten is er een apart budget beschikbaar.