Organiseer een klimaatcafe

In deze handleiding leer je hoe jij een klimaatcafe organiseert. We vertellen je hoe jij zo'n klein lokaal evenement kan organiseren. We leggen uit hoe je een onderwerp kiest, hoe het werkt met kosten die je maakt, en hoe je je goed voorbereid.

Inleiding

Organiseer een Klimaatcafé! Klimaatcafés zijn kleinschalige evenementen georganiseerd door lokale groepen, waar mensen meer kunnen leren over Milieudefensie en jullie elkaar kunnen ontmoeten. Door middel van een leuk inhoudelijk programma, ruimte voor gesprekken en gezelligheid staan we open voor nieuwe aanwas en creëren we op lokale schaal meer aandacht en begrip voor klimaatrechtvaardigheid. Het wordt mensen duidelijk wat we doen en hoe zij ook kunnen meedoen.

Met de Klimaatcafés verspreid je de missie van Milieudefensie op een laagdrempelige manier binnen een breed netwerk. Als lokale groep verbreed je ook je eigen netwerk voor je acties/mobilisatiedoeleinden/leden voor de groep; hoe kan je bijdragen aan de beweging? Voor nieuwe veranderaars dient een Klimaatcafé als een ‘Welkom bij Milieudefensie’. Voor mensen die al langer bekend zijn met Milieudefensie is het een manier om aan te haken bij campagnes en groepen en andere veranderaars te ontmoeten. 

Klimaatcafés worden georganiseerd door lokale groepen of andere groepen mensen. 

Samenvatting

  • Laagdrempelige ontmoeting

  • Inhoudelijk & gezellig

  • Duidelijke vervolgstap

image

Inhoudelijk 

In ieder geval bevat een Klimaatcafé info over de MD campagne (vervuilende bedrijven), ruimte voor ontmoeting (denk bijvoorbeeld aan gesprekstafels of 'speed dates') en de volgende stap die mensen kunnen nemen (zoals aansluiten bij een vergadering, meedoen aan een online introductieavond, aankomende acties). 

Daarnaast kun je zelf een thema geven aan het Klimaatcafé dat linkt aan de campagne van Milieudefensie. Denk aan:

  • Rechtszaken

  • Voedsel

  • Klimaatoplossingen

  • Activisme

Samenwerkingen worden aangemoedigd! Denk aan locaties zoals het lokale buurthuis of de bibliotheek, maar ook aan een gastspreker; een (lokale) politicus, wetenschapper of activist. Je kunt ook een van de Milieudefensie organizers uitnodigen om een campagne praatje te houden (of checken of er inhoudelijk expert op het thema bij Milieudefensie beschikbaar is). 

Inspiratie nodig voor de inhoud? We denken graag mee! Gebruik bijvoorbeeld de documentaire Once You Care als aanknopingspunt voor gesprekken over activisme en klimaatrechtvaardigheid (lees hier onder meer).

Budget 

Afhankelijk van de grootte van het Klimaatcafé en de kosten kan er tot €400,- aan kosten worden aangevraagd. Hiervan betaal je de locaties, drankjes en eventueel een vergoeding voor een gastspreker.

Om aanspraak te maken op dit budget stuurt je vooraf een mail met een begroting naar jouw contactpersoon. Die kan op basis hiervan bepalen of dit budget kan worden vergoed. Geld vanuit Milieudefensie komt van leden en donateurs, dus daar gaan we graag zorgvuldig mee om.

image

Stappenplan voor groepen

1) Neem contact op met Milieudefensie 

Wij denken graag met je mee bij het organiseren van het Klimaatcafé of via doemee@milieudefensie.nl. We vinden graag de juiste collega om iets over Milieudefensie en/of het onderwerp van het Klimaatcafé te komen vertellen. Daarnaast is het fijn om op tijd afspraken te maken over het budget en promotie.

2) Kies een onderwerp

Bepaal het thema van het Klimaatcafé, zodat je daar het programma omheen kunt bouwen.

3) Bepaal datum en tijdstip

Kies een datum en tijd uit. Houd ook rekening met een geschikte eindtijd, zorg dat er na afloop tijd is voor mensen om na te praten/borrelen. We raden aan om het georganiseerde programma van het Klimaatcafé maximaal 2 uur te laten duren. Houd als het lukt en nodig is ook rekening met eventuele reistijd van aanwezigen.

Een voorbeeld van een Klimaatcafé programma is:

19:30 Inloop

20:00 Start programma: welkom & introductie

20:15 Campagne praatje MD

20:30 Inhoudelijk over thema (vb vertoning documentaire “Once you care / spreker 

over thema

21:00 Nagesprek met de zaal

21:30 Over de lokale groep & hoe je actief kunt worden

22:00 Borrel

4) Zoek een locatie

Dit is misschien wel de moeilijkste stap. Vind een locatie waar je mensen kunt ontvangen en waar eventueel een scherm beschikbaar is om beeld te bekijken of versterking voor een spreker. Denk aan horecagelegenheden, bibliotheken, buurtcentra en andere publieke instellingen. 

5) Bedenk de vorm van je Klimaatcafé

Maak op tijd de keuze over welke vorm je klimaatcafé heeft. Een aantal leuke ideeën voor de inhoud zijn:

  • Vertoning van documentaire Once You Care (~30 minuten)

  • Deze docu volgt actrice Gaite Janssen naar de aandeelhoudersvergadering van Unilever in Londen. Onderweg gaat ze in gesprek met allemaal veranderaars en onderzoekt ze wat het betekent om activist te zijn, en of dat iets voor haar is. 

  • Gesprek over activisme (evt. na afloop docu), kan verschillende vormen aannemen, zoals 1 op 1 of met de hele groep. Er zijn gesprekskaartjes beschikbaar om met vragen over klimaatrechtvaardigheid en activisme (of maak eigen gesprekskaartjes over het thema).

  • Petje op petje af of over de lijn met stellingen, of een quiz

  • Debat of interview met inspirerende spreker (denk (lokale) politicus, expert op het thema, wetenschapper, activist, etc.)

  • Presentatie (bijvoorbeeld van een lokaal succes)

Bedenk ook of er iemand moet zijn die de avond leidt, een moderator of voorzitter, en of er een powerpoint nodig is. Dit is met name belangrijk als je sprekers uitnodigt. Bedenk goed waarom je iemand uitnodigt, wat je van die persoon verwacht, en wat die van jullie kan verwachten. Communication is key.

6) Voorbereiding

Is er een presentatie? Bereid je vragen voor het gesprek voor? Een Klimaatcafé organiseren vraagt om wat voorbereidingswerk. Met name als je sprekers uitnodigt, maar ook als je een kringgesprek organiseert of de campagne van Milieudefensie toelicht. Het is belangrijk dat je voorbereiding uiteindelijk resulteert in een draaiboek van de avond waar iedereen mee overweg kan. Ook moeten eventuele sprekers ingelicht zijn over de thema's die besproken gaan worden. 

Heb je vragen over je voorbereiding? Neem dan contact op met je organizer of email naar doemee@milieudefensie.nl en dan helpen we je op weg! 

7) Maak promotie

Milieudefensie kan andere veranderaars in je omgeving uitnodigen voor dit evenement. Ook kan MD een evenement pagina voor het Klimaatcafé aanmaken in de agenda op de veranderaarswebsite. Daar kunnen jullie alle informatie plaatsen en mensen kunnen zich aanmelden.  

Jullie kunnen zelf ook een hoop doen! Bijvoorbeeld het evenement aanmelden bij de diverse lokale agenda's in de stad, briefjes/posters ophangen bij leuke groene plekken en vraag ook of de locatie wil bijdragen aan de promotie! MD kan jullie bericht / poster in de MD-huisstijl zetten, zodat jullie goed herkenbaar zijn. En natuurlijk kunnen jullie je eigen netwerk uitnodigen. 

Voor vragen rondom promotie, neem je contact op met jouw contactpersoon.

8) Houd het Klimaatcafé!

Allereerst: veel plezier! 

Een paar tips om tijdens het Klimaatcafé rekening mee te houden: 

  • Maak foto’s :)! Let daarbij wel op dat iedereen op de foto hier akkoord mee is! 

  • Bewaar eventuele bonnetjes om kosten te kunnen declareren.

  • Het kan handig zijn om een (email) lijst van alle aanmeldingen te maken en aanwezigheid bij te houden. Nodig nieuwe bezoekers uit om hun e-mailadres achter te laten. Zo kun je achteraf makkelijk contact opnemen met iedereen die aanwezig was. 

9) Nazorg

Wij horen heel graag hoe het is gegaan! 

  • Jullie input kan ons en andere lokale groepen helpen om nóg betere Klimaatcafé's te organiseren. Neem ons mee via je MD organizer en/of in de lokale organizers appgroep in jullie ervaringen; wat was het hoogtepunt? Wat werkte er goed? Waar kunnen we van leren?  

  • Daarnaast is het super leuk om impressies van jullie avond te delen met de MD achterban om te laten zien wat er allemaal gebeurt in de beweging. Dit kan andere groepen inspireren, nieuwe mensen enthousiasmeren en versterkt het gevoel dat we allemaal onderdeel zijn van iets groots! Stuur een leuke update in de Whatsapp Community of naar annelein.van.reijen@milieudefensie.nl.

  • Zorg dat je eventuele gemaakte afspraken (rondsturen van een bedankmail, reageren op aanmeldingen, etc.) na komt.

Ter inspiratie: vragen voor de groep bij de documentaire Once You Care 

De documentaire is een goede inleiding om met de aanwezigen een gesprek te voeren over activisme. Vragen die je kunt gebruiken om het gesprek te starten (in willekeurige volgorde) zijn:

  • In de documentaire praat Gaite over de balans zoeken tussen zorgen voor jezelf, je naasten en de wereld. Hoe ziet die balans er bij jou uit?

  • Critici van activisme zeggen vaak dat actievoeren geen zin heeft. Herken jij dit gevoel weleens? Hoe ga je hiermee om?

  • Critici van activisme zeggen vaak dat actievoeren geen zin heeft. Wat zou jij tegen hen willen zeggen?

  • Voor veel mensen ligt actievoeren buiten hun comfort zone. Wat was de laatste keer (bij een actie of een andere gelegenheid) buiten je comfort zone kwam? Hoe was dat?

  • In de documentaire wordt gesproken over 'uit de kast komen' als activist. In hoeverre bespreek jij jouw activisme met vrienden en familie? Hoe reageert jouw omgeving? 

  • Wat is een moment dat je is bij gebleven toen je zelf deelnam aan een actie of demonstratie?

Download hier de pdf