OK zomer-update

Veel van ons waren met vakantie, en toch zijn er ook in de lange, droge, hete zomer acties gevoerd door Operatie Klimaatgroepen. Soms kregen ze een handje hulp, soms deden ze dat autonoom. Soms haalde hun lobby of actie de krantenkolommen. Ter inspiratie lees je hieronder een paar lokale strategische- en mediasuccessen.

OK Den Haag / Leiden dropt KCI rapport bij Aegon en NN management

Op 14 juli, toen de meeste mensen al lagen te zonnen op het strand, ging OK Den Haag / Leiden langs de hoofdkantoren van Aegon en Nationale Nederlanden om ze de Milieudefensie Klimaatcrisis Index persoonlijk te overhandigen. Daar hebben ze gesproken met Maurice Piek (Manager Communicatie) en Fleur Hudig (Head Corporate Citizenship) van NN en Frans de Beaufort (Global Head of Corporate Sustainability) en Carolien van der Giessen (Head of External Communications) van Aegon. In de gesprekken maakten OK Den Haag / Leiden duidelijk dat de bedrijven nog lang niet voldoen aan de doelstellingen van Parijs, dat dit pas het begin is van onze klimaatcampagne en dat wij ze goed in de gaten blijven houden. Ook betwist Aegon de wetenschappelijke beoordeling van het New Climate Institute, die zij “te streng” vinden.

Lees hoe zo’n gesprek met topmanagers verloopt in dit verslagje dat klimaatactivist Arie erover schreef.

Lobby werkt! OK Den Bosch beschrijft de Vion uitstoot bij B&W Boxtel
OK Den Bosch heeft ook al nieuws gemaakt. Zij stuurden een kritische brief aan de lokale PvdA en Groenlinks fracties om die voor te laten lezen aan burgemeester en wethouders in Boxtel, waar het hoofdkantoor van vleesverwerker Vion staat. Het verzoek om over klimaat in gesprek te gaan met Vion, is door de burgemeester stellig afgewezen, omdat “de gemeente hier niets mee te maken heeft”. Zo zien wij dat natuurlijk niet en ook de verslaggever van het AD vond het een bits antwoord. Dus dankzij een strategische brief, snel meegelezen door de MD expert op Vion, slaagde deze OK groep erin om het beroerde klimaatplan van Vion opnieuw onder de aandacht te brengen bij beslissers en beleidsmakers. Super slim aangepakt! Lees hier meer over deze aanpak.

OK Rotterdam voerde meer dan 100 gesprekken bij AH filialen
OK Rotterdam had tot juli al een paar honderd klantgesprekken gevoerd en is in de zomer filiaal na filiaal nog meer gesprekken blijven voeren bij AH filialen in en om Rotterdam. Ook in komkommertijd hebben ze meer dan 100 klanten van AH gesproken over het teleurstellende klimaatbeleid van Ahold. De gesprekken met AH klanten leveren de campagne waardevolle informatie op voor de strategie van volgend jaar.

NB: OK Rotterdam is onbetwist koploper in klimaatgesprekken voeren over vervuilers. Steek wat op van deze groep op de campagnedag in Utrecht op 17 september, als OK groepen campagnekennis kunnen uitwisselen.

Zaterdag: Fiets mee tegen Formule 1
De groep in Haarlem heeft de zomer gebruikt om aan te sluiten bij een regionaal protest van Extinction Rebellion tegen de Grand Prix Formule1 in Zandvoort. A.s. zaterdag 3 september verzamelen allerlei actiegroepen bij het station in Haarlem om in een lange stoet naar Zandvoort te fietsen. Sluit gerust aan als je in de buurt woont! Hier vind je een van de artikelen hierover rond 20 augustus in het Haarlems Weekblad, met een link naar de actiepagina.

OK Schiphol turft toenemende vliegherrie
Cor Mastwijk merkte niets van minder vluchten op Schiphol en stond 9 augustus (weer) in het Algemeen Dagblad. Integendeel, want de toestellen gaan steeds lager aanvliegen, ziet hij. Cor voert al jaren actie tegen de overlast, stank en lawaai van de luchthaven(s). Op de site vliegherrie.nl zijn al 150.000 klachten binnengekomen. De klachten-site van Schiphol Bewoners Aanspreekpunt Schiphol meldt er van het het voorjaar maar 1119 signaleert hij. Lees hier meer.

OK Shell bereidt eerste actie voor

Vorig jaar wonnen we de rechtszaak tegen Shell. Fantastisch nieuws! De uitstoot moet in 2030 met bijna de helft omlaag, maar Shell doet niks en houdt zich niet aan het vonnis. Dat brengt wereldwijd mensenlevens in gevaar. Ondertussen blijft Shell zoeken naar nieuwe olie- en gasbronnen en gaat het in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. Daarom is er sinds een aantal maanden een Operatie Klimaat groep actief op Shell. OK Shell bouwt samen met Milieudefensie de druk op Shell op, zodat ze zich aan het vonnis houden. De eerste actie is momenteel in voorbereiding en vindt binnenkort plaats. We houden jullie op de hoogte!

Opvallende flyer maken? Dat kan nu via Canva!
Met deze handleiding lees je hoe je gemakkelijk flyers kunt ontwerpen via de website Canva. Mail naar arjan.laan@milieudefensie.nl voor een account, en de handleiding doet de rest!

 

Staat jouw actie er niet bij? Zet het in de reacties, in we voegen het toe aan dit bericht!

Bestanden