Beste veranderaar, welkom! Jij hebt je aangemeld bij Operatie Klimaat (OK) om mee te strijden voor klimaatrechtvaardigheid. Samen met anderen ga jij een eerste actie organiseren. Misschien is er nog géén Operatie Klimaatgroep bij jou in de buurt waar je bij kan aansluiten. Geen zorgen: in deze handleiding zetten we stapsgewijs uiteen hoe jij aan de slag kan.
De strategie van Operatie Klimaat
Van 30 grote vervuilers eisen we een klimaatplan waarmee ze zich aan het akkoord van Parijs houden. Hoe krijgen we ze zover? We geloven in de kracht van mensen. Door het hele land voeren we acties uit bij hun hoofdkantoren, fabrieken én filialen. Blijf van de campagne op de hoogte via de Operatie Klimaat hoofdpagina.
Heb je moeite dit stappenplan, hulp nodig of gewoon behoefte om te sparren? Mail of bel met Michelle: 0630261546 - michelle.venema@milieudefensie.nl, Daan: 0630859272 - daan.loonstra@milieudefensie.nl, of Jelle: 0630233717 - jelle.sietsema@milieudefensie.nl.
Klimaatactie bij de Rabobank
In het voorjaar van 2023 voeren we campagne tijdens het aandeelhoudersvergadering-seizoen. Onder andere op de Rabobank, de grootste financier van de biodiversiteitscrisis in Nederland en belangrijke bijdrager aan gevaarlijke klimaatverandering wereldwijd. Wij eisen dat de bank met een goed klimaatplan komt en zich houdt aan het klimaatverdrag van Parijs. Op 16 mei gaan we naar de certificaathoudersvergadering van Rabobank om ze aan te moedigen tot een groene, rechtvaardige transitie. De week daarvoor willen we op verschillende plekken in Nederland korte, krachtige en lokaal opgezette acties neerzetten bij Rabobank filialen. Daarmee gaan we de druk extra opvoeren en zorgen dat de bank niet om onze campagne heen kan. Hier hebben we jouw hulp bij nodig! Beneden dit document vind je meer informatie over de (investeringen van) de Rabobank.
Doe jij mee? Kom in de Rabo-prikactie WhatsApp groepchat! Hier kun je sparren met andere groepen die ook een acties organiseren bij Rabobank.
Stap 1: Vorm een groepje
In een groep durf je meer dan alleen. Je kent vast iemand die zich zorgen maakt om het klimaat. Nodig vrienden, familieleden of kennissen uit om met je mee te doen! Moeite met het vinden van medestanders in jouw omgeving? Niet getreurd! Milieudefensie heeft meer dan 100.000 leden en donateurs. Diegene die bij jou in de buurt wonen kunnen we uitnodigen om samen met jou actief te worden. Dan organiseren we een (online) kennismakingsavond en maken we een plan voor hoe jullie aan de slag kunnen gaan. Iemand van het kantoorteam kan hierbij aanhaken om de campagne uit te leggen en vragen te beantwoorden. In het verleden heeft dit goed gewerkt!
Stap 2: Over tot actie
We voeren lokaal actie bij lokale filialen van de Rabobank in de aanloop naar de grote demonstratie tijdens de aandeelhoudersvergadering op 16 mei. Door kleinere prikacties door heel het land te laten plaatsvinden maken we deze bio-industrie-profiteur zenuwachtig. We willen de lokale acties centreren van 8 t/m 14 mei. Wil jij al eerder acties organiseren dan is dat ook helemaal goed.
Stap 3: Waar moet ik over nadenken bij het organiseren van een actie?
- Tijd en energie. Heeft je groep genoeg capaciteit om de actie uit te voeren?
- Locatie. Welke locatie is geschikt? Onthoud dat je alle vrijheid hebt om in de openbare ruimte actie te voeren. Op privéterrein zou je eventueel wel weggestuurd kunnen worden. Moet iemand de locatie van tevoren checken?
- Materiaal. Heb je banners, verkleedkleren, of bijvoorbeeld flyers nodig? Moet dit van tevoren nog gemaakt worden?
- Tijdlijn. Wanneer moet wat af zijn? Wil je voordat de actie plaatsvindt nog een keer afspreken?
- Een helder doel. Wat wil je bereiken met je actie? Wie is je doelgroep? Wil je mensen op straat informeren, werknemers overtuigen, of ze juist aanzetten om iets te doen?
- Een duidelijk verhaal. Welk verhaal wil je vertellen? Hoe vertelt je actie dit verhaal helder? Hoe ziet de actie er visueel voor omstanders of op een foto uit?
- Omstanders. Hoe neem je omstanders extra mee in je verhaal? Wil je iemand die een speech gaat geven? Wil je flyers uitdelen?
- Media. Om de actie nog meer aandacht te geven, kun je de lokale media benaderen. Hiervoor zou je bijvoorbeeld een persaankondiging kunnen schrijven. Voor tips, check deze pagina. Natuurlijk kan je ook sociale media gebruiken. Voor inspiratie kan je kijken naar de Instragram van Operatie Klimaat Amsterdam.
- Actie aanmelden bij de gemeente. Demonstreren in de openbare ruimte een grondrecht. Hierdoor hoef je geen toestemming voor de actie te vragen, maar de gemeente op de hoogte stellen kan wel waardevol zijn. Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen in het faciliteren van de demonstratie. Voor de aanmelding, zoek op de website van je gemeente onder het kopje “aanmelden betoging, protest of demonstratie”.
- Veiligheid. Is de actie veilig voor jezelf en voor omstanders? Is er rekening gehouden met eventueel verkeer? Wat zou er eventueel mis kunnen gaan?
- Flyers. Wij hebben flyers en stickers beschikbaar met informatie over de Rabobank en de grote manifestatie op 16 mei. De flyers zijn los te peuteren om daarna te gebruiken als stickers. Stuur direct een mailtje naar de mailadressen van de eerste allinea, dan zorgen wij dat de sticker-flyers jullie kant opkomen :)
Voorbeelden van acties:
Acties kunnen veel verschillende vormen hebben, hieronder staan een paar voorbeelden van prikacties uitgewerkt. Over het algemeen zijn prikacties niet zo groot en gebruiken we ze om media-aandacht te genereren voor de grotere actie die op 16 mei plaatsvindt bij het hoofdkantoor van de Rabobank. Op oplopende volgorde voorbereidingswerk hier een paar actie ideeën uitgewerkt, maar voel je zeker vrij om zelf te brainstormen voor een eigen actie!
Stickers plakken
Milieudefensie heeft stickers beschikbaar die uitnodigen voor de grote manifestatie op 16 mei. Als meest laagdrempelige actie kunnen jullie een uurtje door de stad wandelen en op elke lantaarnpaal en stoplicht een sticker plakken. Binnen een uur kun je met een paar mensen al echt een grote outreach krijgen!
Benodigdheden: Stickers
Stoepkrijt
Een fijne ‘instap’ actie. Met stoepkrijt kun je op de grond voor een (of meerdere) lokale Rabobank-afdelingen boodschappen achterlaten. De slogan van de campagne rondom de Rabobank is: 'Grow a better world, now!’ Dit is een zinspeling op hun eigen slogan. Deze zal het dus altijd goed doen, maar voel vrij om te experimenteren met andere catchy one-liners, het is immers jullie actie en de Rabobank doet behoorlijk veel foute dingen dus inspiratie genoeg! Als jullie het spannend vinden kan het stoepkrijten natuurlijk altijd buiten openingstijden, dan voorkomen jullie gedoe met beveiligers/werknemers die naar buiten komen. Vergeet ook vooral niet om goede foto’s te maken waarbij het ook duidelijk te zien is dat het voor een Rabo-filiaal is. Als overal uit het land zulke foto’s worden toegestuurd geeft dit een goed beeld van hoe breed in de maatschappij onze mening wordt gedragen, dus meer druk op de Rabobank!
Benodigdheden: stoepkrijt, sticker/flyers
Grote pinpas doorknippen
Ga met je OKgroep aan de knutsel en maak een grote, kartonnen pinpas van de Rabobank (hoe groter hoe beter). Deze kunnen jullie vervolgens met een groots theatraal gehalte gaan doorknippen voor de lokale Rabobank. Goede foto’s en filmpjes hierbij zijn essentieel om te zorgen dat we een landelijke boodschap kunnen verspreiden. Vergeet ook niet om het verhaal erbij te vertellen, zodat de boodschap niet alleen is; ‘Rabobank is stom’ maar juist; ‘Rabobank moet zich aan het klimaatakkoord van Parijs houden anders raken jullie alle klanten kwijt.’ Hierbij zijn dus extra flyers essentieel, evenals het voeren van gesprekken met omstanders.
Benodigdheden: grote pinpas, schaar, stickers/flyers
Theater / Crime Scene
Een wat grotere, maar zeker super gave actie, zou zijn om een crimescene rondom de lokale Rabobank te maken. Met politielinten kan de omgeving worden afgezet en met stoepkrijt kan op de grond de silhouetten van de slachtoffers van Rabobank’s wanbeleid worden getrokken, zoals je het ook ziet bij een echte crime scene. Dit kunnen silhouetten zijn van boerderijdieren en mensen, aangezien Rabobank natuurlijk zo betrokken is bij de agrarische sector. Of een bepaalde manier om biodiversiteit uit te beelden, iets wat natuurlijk wordt bedreigd door de stikstofcrisis, die mede is veroorzaakt door de Rabobank. Ook hier is goede media essentieel om een link te maken naar een grote, landelijke actieweek.
Als leden van jullie OKgroep kunnen jullie bijvoorbeeld zeggen dat jullie een uur bij de crime scene blijven zitten, ondertussen kunnen jullie gesprekken aangaan met voorbijgangers.
Benodigdheden: Politielint, stoepkrijt, spandoek, flyers
Meer informatie over de Rabobank – What’s the deal?
De Rabobank is de grootste financier van de landbouwsector in Nederland. Deze sector is verantwoordelijk voor gigantisch veel uitstoot van CO2, lachgas en methaan. Dat zijn zeer schadelijke broeikasgassen die zorgen voor de opwarming van de aarde. De Nederlandse landbouw is ook de grootste uitstoter van stikstof, met als gevolg dat de biodiversiteit in ons land in rap tempo achteruit gaat. Daarom is het tijd voor actie!
Rabobank moet zijn investeringen in vervuilende sectoren zo snel mogelijk afbouwen om verdere klimaatverandering te voorkomen. Ze kunnen een voorbeeld nemen aan De Volksbank en Triodos Bank. Deze banken kunnen aantonen dat al hun investeringen in de landbouwsector duurzaam zijn. Het kan dus wel!
Wat eist Milieudefensie van de Rabo?
- Ten eerste: een goed klimaatplan. Hoe, dat mag Rabo lekker zelf verzinnen. Maar wij hebben ook wat tips hoe Rabobank kan in lijn met het Akkoord van Parijs kan handelen:
- Op 1 januari 2025 gaat er geen geld meer van de Rabobank naar grote bedrijven zonder klimaatplan in lijn met maximaal 1,5 graad opwarming.
- In 2030 is 25% van de Europese landbouwportefeuille van Rabobank biologisch.
- Rabobank verstrekt geen nieuwe leningen aan de intensieve veehouderij en trekt de huidige leningen in.
- Rabobank financiert geen bedrijven meer waar ontbossing in de keten zit.
- Rabobank moet per direct fors bijdragen aan het oplossen van de stikstofcrisis.