Met honderdduizenden kilo’s liggen de schuren van boeren vol met aardappels. De weggevallen vraag naar friet vanuit de horeca, festivals en export is een grote zorg voor boeren. De aardappelen worden voor veel te weinig geld verkocht als biogas of veevoer. Dat is zonde.

Om hier verandering in te brengen hebben we de succesvolle actie Het topje van de aardappelberg georganiseerd. Doel: voedselverspilling tegengaan, de boer een eerlijke prijs geven en pleiten voor een nationale aanpak om voedseloverschotten tegen te gaan.

In 11 steden zijn aardappelbergen gestort. Er lag een aardappelberg in Haarlem, Amsterdam, Leeuwarden, Lelystad, Almere, Veghel, Wageningen, Eindhoven, Rotterdam, Dreischor en Utrecht. Hier konden mensen op 27 juni aardappelen kopen van de boer en daar eigen patat van bakken. Hierdoor is 110.000 kilo aardappels gered. Via de app van Too Good To Go zijn er 2370 pakketten verkocht en de helft is cash betaald. Dus ongeveer 5000 mensen hebben gehoor gegeven aan deze prachtige actie.