Zo zat ik op 10 juni als diep gelukkige campagneleider op de fiets. Bij aankomst op mijn startpunt in Zandvoort was meteen mijn band lek (en dat was van mijn reservefiets, mijn eigen fiets had de avond ervoor al een lekke band). Maar niks kon mijn dag stuk maken. Vanaf dat ik wakker werd stroomde het geweldige nieuws binnen:

  • Kranten die schreven over fietsers en die precies ons verhaal overnamen: van de uitspraak Shell naar onze eisen voor aan de formatietafel.
  • Alle grote kranten overgenomen door duizenden gezichten van veranderaars die klimaat op 1 willen.
  • Foto's van de vele fietsers & banner droppers die de uitdaging hadden aangedurfd.
  • Een bijzondere samenwerking met Tata Steel medewerkers.
  • En dan een zonnetje er boven op.

Met een uur vertraging door het banden-verwissel-incident, maar met een grote lach op mijn gezicht, stapte ik dus op de fiets. En wat mijn dag al helemaal maakte is dat Saskia uit team Amsterdam op me wilde wachten. Urenlang fietsten we door de duinen en vertelde ze me over haar OK-groep. Over elk OK-lid kon ze iets moois vertellen: op wie je altijd kunt rekenen, wie er geen genoeg kan krijgen van gesprekken voeren, wie er weer zo leuk anders is dan de mensen die ze elke dag ontmoet. 

Mijn trots groeide alleen maar. Voor al die mensen die dagen lang op de fiets hadden gezeten. Voor mensen die het spannend vonden om in de vroege ochtend banners te droppen bij bedrijven en het toch deden. En voor de mensen die dit al jaren doen. Voor ons allemaal, omdat we blijven hopen op en vechten voor verandering, terwijl dat echt niet makkelijk is in je vrije uurtjes erbij.

Saskia vertelde me ook iets dat ik heel erg herken: dat de Shell uitspraak haar weer hoop heeft gegeven. Dat ze voelt dat ze onderdeel is van iets groters, van een beweging die verandering teweeg brengt. Ik geloof dat ik dansend ben teruggelopen naar de trein, en 's avonds in bed bleef ik foto's bekijken en tegen mijn in-slaap-vallende-vriend napraten over wat een mooie dag het was.

Het gaat niet makkelijk worden om onze vervolgstappen te bepalen; een uitspraak als die in de zaak Shell evenaar je niet zo maar. De komende tijd gaan we die uitdaging aan, en bij die zoektocht betrekken we jullie graag. Je hoort er snel meer over. En voor nu niet vergeten om even na te genieten, trots op jezelf te zijn, en uit te rusten he?!