Wat is Klimaatrechtvaardigheid?

Milieudefensie • 30 March 2021

Gezond en duurzaam eten, een warm huis en schoon vervoer voor iedereen. Het kan als we tegelijk met de economische crisis de klimaatcrisis aanpakken en dat op een eerlijke manier doen. Dan gaat iedereen erop vooruit. Wij noemen dat eerlijk omschakelen of klimaatrechtvaardigheid.

Zo maken we het klimaatbeleid eerlijk

Klimaatrechtvaardigheid is: ambitieus klimaatbeleid waar de aarde en wij allemaal beter van worden. Dit zijn de 5 belangrijkste ideeën waar de overheid gelijk mee aan de slag kan:

  1. Maak groene oplossingen bereikbaar voor iedereen
  2. Laat de vervuiler betalen
  3. Maak de belastingen groener en eerlijker
  4. Maak regels voor bedrijven
  5. Geef mensen zeggenschap over hun energie en eten

 

1. Maak groene oplossingen bereikbaar voor iedereen

Is het niet gek dat wat goed is voor onze gezondheid en het klimaat, meestal duurder is dan wat slecht is. Daardoor zijn groene oplossingen voor veel mensen onbereikbaar. 

Dat begint al in de supermarkt, met ons eten. Verantwoord eten wint wel terrein, maar wie op de kleintjes moet letten heeft vaak minder te kiezen. Daarom zeggen wij: iedereen heeft recht op duurzaam en gezond eten. Begin bijvoorbeeld eens met het verlagen van de BTW op groente, fruit en duurzaam eten.

En doe iets aan de subsidies voor zonnepanelen, isolatie en andere groene oplossingen. Want die komen vooral terecht bij mensen met hogere inkomens. Subsidies zijn geen oplossing voor mensen die weinig of geen spaargeld hebben, omdat ze maar een klein deel van de kosten dekken. Laat grote bedrijven betalen voor hun vervuiling, dan kunnen we met een deel van de opbrengst mensen met lagere inkomens helpen. En kies voor oplossingen waar iedereen wat aan heeft, zoals meer en beter openbaar vervoer.

Zo maken we gezond en duurzaam eten, een goed geïsoleerd huis en schoon vervoer bereikbaar voor iedereen.

2. Laat de vervuiler betalen

Het klinkt zo logisch: de vervuiler betaalt. De 10 meest vervuilende bedrijven van Nederland stoten 3x zoveel CO2 uit als alle Nederlandse huishoudens samen. Dus als we die vervuiling aanpakken, schiet het lekker op. Maar de grootste vervuilers betalen bijna niets. Ze worden dus helemaal niet geprikkeld om schoner te werken. Het zijn gewone mensen die via de energiebelasting opdraaien voor de kosten. En de mensen met de laagste inkomens betalen naar verhouding het meest.

Laat gewone mensen niet opdraaien voor de verduurzaming van grote bedrijven. Laat die bedrijven dat lekker zelf betalen. Dat kan met een algemene CO2-heffing die elk jaar een beetje omhoog gaat. Dan komen bedrijven vanzelf in beweging en weten ze waar ze aan toe zijn. Door dit te combineren met een CO2-heffing voor producten uit het buitenland, voorkomen we oneerlijke concurrentie.

'Die CO2-heffing berekenen ze toch gewoon door aan de consument?' 

Natuurlijk berekenen vervuilende bedrijven een CO2-heffing door in hun prijzen. Daardoor worden hun producten duurder. En als ze niet groener gaan werken, blijft dat zo.

Maar fabrikanten die hetzelfde product schoner kunnen maken, zijn dan juist in het voordeel. En dat is precies de bedoeling. Schoon wordt goedkoper en aantrekkelijker, vies wordt duurder en prijst zichzelf letterlijk de markt uit. Dat is de beste prikkel voor bedrijven om snel duurzamer te gaan werken.

Zo gebruiken we de opbrengsten van de CO2-heffing:

  • we gebruiken een deel om bedrijven te helpen zelf te vergroenen;
  • en de rest voor groene oplossingen waar iedereen iets aan heeft.

Natuurlijk moeten we ook snel stoppen met subsidies en ontheffingen voor vervuilende bedrijven. Denk aan luchtvaartmaatschappijen die geen belasting betalen voor kerosine. Die miljarden kunnen we dan ook gebruiken voor groene oplossingen.

3. Maak de belastingen groener en eerlijker

Best gek dat ons belastingstelsel vooral arbeid zwaar belast. We worden er allemaal beter van als vermogen en vervuiling zwaarder worden belast. Daardoor wordt Nederland schoner, zorgen we voor meer banen en voor minder ongelijkheid. En laten we dan gelijk multinationals aanpakken die de belastingen ontwijken. Dan wordt Nederland pas écht een belastingparadijs.

4. Maak regels voor bedrijven

Bedrijven en banken kunnen ongehinderd zakendoen. Daardoor gaan klimaatverandering en vervuiling, ontbossing en mensenrechtenschendingen ongehinderd door. Denk bijvoorbeeld aan de kap van tropische bossen voor palmolie of veevoersoja. Er zijn bindende regels nodig om dat te voorkomen. En om de mensen te beschermen die van deze bossen afhankelijk zijn.

5. Geef mensen zeggenschap over hun energie en eten

Gezond en duurzaam eten, en duurzame energie zijn eerste levensbehoeften. Maar we zijn voor ons eten en onze energie wereldwijd steeds afhankelijker geworden van hele grote bedrijven. En die bedrijven zijn vooral geïnteresseerd in winst. Door energie in de buurt op te wekken en ons eten in de buurt te produceren, krijgen wij er meer over te zeggen. Denk bijvoorbeeld aan hoe windcoöperaties dat doen. 

Zeggenschap betekent ook:

  • dat de overheid de lobby van de grote landbouw- en voedselindustrie buiten de deur houdt. Want nu hebben die bedrijven veel te veel invloed op het beleid;
  • dat we mensen die met name op het zuidelijk halfrond leven beschermen tegen bedrijven en overheden. Door hun landrechten te versterken, zodat ze zelf kunnen beslissen hoe ze hun land beheren.

Samen duurzaam uit de crisis

Wij stellen voor tegelijk met de economische crisis ook de klimaatcrisis aan te pakken en dat op een eerlijke manier te doen. Dan gaan we er allemaal op vooruit. Vind jij dat ook een goed idee? Doe dan mee en steun onze oproep aan de politiek.


Wat vind jij van deze 5 punten? Welke vragen heb jij nog over klimaatrechtvaardigheid? Deel ze in de reacties.