Want los van wettelijke verplichtingen en mogelijke rechtszaken, de directies en besturen van fabrieken en banken hebben een eigen verantwoordelijkheid. Wij eisen klimaatplannen in lijn met Parijs. 

Wat gaan we doen na de Klimaatmars?

Komende zaterdag 6 november is hét moment om te laten zien hoe belangrijk en urgent eerlijke klimaatoplossingen zijn. Want de politiek en bedrijven doen nog veel te weinig om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Daarom laten we onze stem horen. Met een concrete oproep: voer een wettelijke klimaatplicht in voor grote vervuilers. En daar is iedereen keihard voor aan de slag. Superfijn dat je meedoet! De Klimaatmars is ook een startpunt voor een nieuwe fase. Want met de historische uitspraak in de Klimaatzaak Shell in onze zak, gaan we komende jaren ook aankloppen bij tientallen andere grote vervuilers in Nederland. Nu is het moment om bij alle grote vervuilers in Nederland een klimaatplan te eisen waarmee ze binnen het klimaatakkoord van Parijs blijven. Met Tata Steel en ABP zien we dat er nu beweging in zit, maar we weten dat er nog stevige druk nodig is om politiek en bedrijfsleven in beweging te houden. En daar spelen sterke bruisende Operatie Klimaat teams een cruciale rol in. Dit wordt een mega campagne van 1 tot 2 jaar waarin we alleen een succes van maken als we zowel lokaal als landelijk de druk op vervuilers gaan opvoeren..

Na de Klimaatmars gaan we; Milieudefensie, tientallen Operatie Klimaat teams, en andere groepen uit onze beweging, aan de slag om nieuwe acties uit te denken waarmee we grote vervuilers onder druk kunnen zetten. En we gaan aan de slag om nog meer enthousiaste veranderaars bij onze Operatie Klimaat teams te betrekken en ze sterker te maken.

Dus: pak je agenda en meld je vast aan voor de 'Hoe verder na de Klimaatmars' zoomcall op donderdag 2 december om 19.30. Meld je aan op de site! 

En houd het Veranderaarsplatform in de gaten. Operatie Klimaat groepen gaan in december en januari een reeks lokale meetings organiseren om met alle Veranderaars te bespreken hoe jij betrokken kan raken bij deze mega campagne.
 

Wacht, wat is het plan?

Het is nu duidelijker dan ooit. De klimaatcrisis is hier en nu. En met korter douchen gaan we het niet redden. Nu krijgen die vervuilende bedrijven nog overheidssteun en belastingkorting, en betalen jij en ik de rekening. De uitspraak in de Shell Klimaatzaak zegt klip en klaar: grote vervuilende bedrijven moeten hun beleid in lijn brengen met het Parijsakkoord. En daarom willen we 2 dingen gaan doen in 2022.

1. We blijven druk zetten op de politiek

Zet die klimaatplicht in de wet en zorg er voor dat dit voor alle bedrijven gaat gelden. Daar is Milieudefensie al een tijdje mee bezig, en daar gaan we samen met jullie mee door. Zodra de Tweede Kamer het wetsvoorstel bespreekt waarin dit wordt voorgesteld gaan we Kamerleden online aanmoedigen.

2. We gaan druk zetten op tientallen grote vervuilers uit de financiële, industriële en agro sector

Die hebben, op een paar uitzonderingen na, 5 jaar na het klimaatakkoord van Parijs nog steeds geen plan. En dat gaan we bij ze opeisen. Want los van wettelijke verplichtingen en mogelijke rechtszaken, de directies en besturen van fabrieken en banken hebben een eigen verantwoordelijkheid. Alle grote vervuilers moeten nu zelf ambitieus klimaatbeleid formuleren en uitvoeren. We weten dat ze zenuwachtig gekeken hebben naar de Shell Klimaatzaak. Komende tijd gaan we de druk verder opvoeren.
 

Hoe gaan we dat doen?

We bereiden deze 2 campagnelijnen voor in 4 stappen:

Stap 1.

Op basis van de uitspraak in de Shell Klimaatzaak zijn we nu onderzoek aan het doen. Op welke bedrijven slaat deze uitspraak? En wat kunnen we van de directeuren eisen?  De directeuren kunnen begin januari een brief van Milieudefensie verwachten, waarin we vragen naar hun klimaatplannen.

Stap 2.

Achter de schermen zijn we een grote campagne aan het voorbereiden om deze grote vervuilers onder druk te zetten. Met meer onderzoek, filmpjes, social media, ludieke acties en meer.

Stap 3.

In december en januari gaan we lokale bijeenkomsten organiseren om een avond lang met Operatie Klimaatgroepen en andere veranderaars door te praten over: Hoe gaat die druk opvoeren er uit zien? Gaan we poortacties doen?, Briefkaarten schrijven? Gesprekken voeren met werknemers? Samen optrekken met buurtgroepen en vakbonden? En wat gaan we doen om Operatie Klimaat teams sterker, groter en effectiever te maken?

Stap 4.

We organiseren in januari een grote strategiedag waarbij we al die plannen en ideeën omzetten in een spectaculair campagneplan.


Er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen over deze spectaculaire nieuwe campagne, onze strategie en creatieve ideeën. Dus meld je aan voor de webinar op 2 december. Jij speelt een cruciale rol en samen houden we grote vervuilers aan het Parijse Klimaatakkoord.