Media update Krimp de luchtvaart Manifestaties 14 mei

maandag 16 mei 2022

Veel media-aandacht afgelopen week voor zes kritische en ‘unbranded’ acties van omwonenden van vliegvelden. Dat wil zeggen dat de actie van omwonenden kwam en milieu-organisaties als MD, XR en Urgenda wel steun betuigden maar alleen achter de schermen een handje hielpen.

Rond vliegvelden werd zaterdag 14 mei dus een landelijk stiltemoment georganiseerd door bezorgde burgers en omwonenden. Milieudefensie hielp met posters, sociale media en een agendabericht en een aantal van de OK groepen en vrijwilligers namen deel via dit Veranderaarsplatform. Met de stille activiteit brachten jullie samen veel media op de been. Hierbij een impressie van de dag met medialinkjes en foto’s van deelnemers.

Goed om na te lezen: De NOS publiceerde zaterdag met de research redactie een inhoudelijke analyse over de overbodige hubfunctie van Schiphol: je kunt 100.000 vluchten zonder problemen schrappen. De omwonendengroep Werkgroep Toekomst Luchtvaart gaf goed onderbouwd commentaar en hun analyse werd gestaafd door de analisten van CE Delft.

Trouw kondigde de actie tevoren aan met kritiek op de ruimte die luchtvaart in ons kleine land krijgt. Vrij veel oproepen kwamen in media terecht om ook naar een vliegveld te komen, zoals deze. Het ANP over de oproep kwam op veel websites terecht (Welingelichtekringen ditjedatjes, nieuws.nl etc zijn goed te googlen) en natuurlijk in landelijke bladen als Boeddhistisch dagblad, RefDag.nl en ND

Schiphol: Campaigner verkeer Bram van Milieudefensie sprak op de manifestatie bij Schiphol en organiser Bruno hielp een handje. Milieudefensie social heeft de actie volop ondersteund op instagram. Kamerlid Susanne Kr”oger van GL schreef een pleidooi tegen luchtvaart en protesteerde mee op zowel vliegveld Lelystad als Vliegveld Schiphol. “Ik een klimaatgekkie? Welnee!” Een groot portret van Cor Mastwijk uit Vinkeveen, over de fijnstofregen in meerdere edities van het Algemeen dagblad (met verschillende koppen in edities Groene Hart, Utrecht, Rotterdam). Lees de hele pagina in pdf. En de nieuwe meerbode.

Groningen: Foto’s van de stiltemanifestatie bij Eelde in LC.nl en van RTV drente en RTV Noord

AD Rotterdam deed verslag met foto van de manifestatie in Rotterdam en ook het lokale Zeelandnet deed een oproep.

Bij Lelystad trok een regionaal Omroep Flevoland camera eropuit. Jaap en Maria kregen een groot item in de Omroep Gelderland over Lelystad. Gaby Markandu (24) staat centraal in een stuk van de Stentor over de overlast en de dreigende uitbreiding van Lelystad.

Ook op Limburgse zenders een verslag.

In Eindhoven noteerde de verslaggever dat passagiers enorme haast hadden, maar toch vriendelijk naar de activisten lachten.

Het is mooi dat de opinie over luchtvaart in het land langzaam maar merkbaar aan het verschuiven is en dat omwonenden deze actie zo succesvol op touw hebben gezet. We zijn trots op alle inzet. De uiteenlopende beelden zijn voor iedereen inspirerend, bekijk ze goed!