In gesprek met... Tim van Elswijk van Leiden/Den Haag

Axelle Vergnaud • 12 februari 2021

Deze week zijn we in gesprek gegaan met... Tim van Elswijk, stadsorganizer van de Operatie Klimaat groep van Leiden/ Den Haag. We hebben hem wat vragen gesteld...


Hoi Tim! Ik ken jou al, maar de mensen die dit lezen misschien niet, dus kun je jezelf even voorstellen? En wat is jouw rol binnen Operatie Klimaat?

Ja, tuurlijk! Hoi, ik ben Tim, 24 jaar oud en woon in Boscoop, gemeente Alphen aan de Rijn. Binnen Operatie Klimaat ben ik Stads Organizer in de regio Leiden/ Den Haag. Dit betekent dat ik ook een beetje de trekker ben van de groep. 

Tim


 

Waarom heb je je aangesloten bij OK?

Nou, allereerst vind ik het ontzettend belangrijk dat de volgende generatie kan blijven leven op deze planeet. Dit is iets waar we met z’n allen iets aan moeten doen en daarom past het thema van klimaatrechtvaardigheid, wat centraal staat bij Operatie Klimaat, heel goed bij mij. Ik denk dat, zo lang wij ons met ons allen inzetten en samenwerken, we kunnen streven naar iets moois. Mij aansluiten bij Operatie Klimaat was dus een goede manier om eerste concrete stappen te zetten binnen deze strijd. Ik zit nu al 1,5 jaar bij OK en heb al super veel leuke dingen beleefd!
 

Waar zijn jullie binnen OK Leiden/Den Haag nu mee bezig in de aanloop naar het klimaatalarm?

Je moet je voorstellen, binnen ons team heeft iedereen zijn eigen rol en taken. Wij zijn nu met onze operatie klimaat groep vooral bezig met dingen online op te zetten, aangezien met corona veel mensen misschien vanuit huis mee willen doen. Hier werken we voornamelijk aan samen met partners binnen de Klimaat crisis coalitie.

We willen er in ieder geval voor zorgen dat mensen zich niet geforceerd voelen om fysiek mee te doen als ze dat niet prettig vinden in verband met corona, en dat ze daarom makkelijk alsnog online mee kunnen doen met het klimaatalarm in Leiden/Den Haag.


Hoe ervaar je het samenwerken binnen de lokale klimaatalarm coalitie?

We zijn net het online gebeuren aan het opstarten, en we moeten nog eventjes kijken via welk platform we dat gaan doen. Dit is helemaal nieuw, maar het wordt wel een belangrijk onderdeel van de demonstratie dit jaar, dus we moeten hierin nog wat dingetjes uitzoeken zodat het allemaal soepel verloopt.

Voor ons is echt het belangrijkste dat zo veel mogelijk verschillende gemeentes en mensen meedoen in de regio.


Waar ben je trots op binnen OK Leiden/Den Haag?

We hebben echt een fantastisch team in Leiden/Den Haag! Iedereen heeft zijn eigen taak en is uniek. Monica is verantwoordelijk voor het beheren van de Social Media en plaatst altijd prachtige berichten en leuke foto’s, hier is niemand beter in dan zij. Je hebt dan ook bijvoorbeeld Arie, dat is echt ervaren iemand in het vak, hij heeft super veel voor milieudefensie gedaan en ik weet dat ik altijd op hem kan rekenen. Verder hebben we ook Iris, en Iris, ja… die kan je simpelweg altijd bellen wanneer je in de problemen zit! Ze staat letterlijk altijd voor je klaar, en geeft altijd goeie tips en heeft ons meerdere keren uit de brand geholpen. Als laatste hebben we ook Mariël bij ons team zitten; ze is ontzettend handig met computers, en dit is echt hard nodig, vooral nu. Dankzij haar hebben we vorig jaar ook een geweldige pubquiz georganiseerd met onder anderen een mentimeter en zoom. Dat is iets waar ik nog steeds echt heel erg trots op ben. We hebben hier ook veel geld mee opgehaald voor de recht zaak tegen shell.


Heb je nog tips of vragen voor andere OK groepen?

Jazeker. Eigenlijk ben je constant met elkaar bezig in verband met het klimaat, en maak je je druk om organisatie van dit en dat evenement. Helaas is het in corona tijd vrij moeilijk, maar mijn tip is dus, probeer het ook leuk te hebben met elkaar. Ga een avondje lekker borrelen! Wanneer het weer kan natuurlijk graag in een echte kroeg, en zo niet gewoon een gezellige borrel via Zoom, waar je niet per se over werk praat. Uiteindelijk gewoon ontspannen en relaxen, dat is heel belangrijk voor het teamverband maar ook voor je eigen mentale gezondheid. Dus mijn tip: laat af en toe de spanning los!