In gesprek met... Hans van der Wegen, OK Geldrop

Anna Marsagishvili • 8 May 2021

Kun je jezelf even voorstellen? Wat is jouw rol binnen Operatie Klimaat?

Ik ben Hans van der Wegen en ik ben voor Operatie Klimaat stadsorganizer geweest voor Geldrop. Dit jaar zijn we zeer actief geweest voor 14 maart, het Klimaatalarm. Verder ben ik in Geldrop actief om een netwerk op te bouwen en samenwerking te zoeken met anderen. Ik heb in het kader van Operatie Klimaat contact gelegd met een paar politieke partijen. Dit waren D66, GroenLinks en PvdA, zij zijn actief. Verder ben ik mede namens Milieudefensie actief in een platform voor Duurzaam Geldrop, dat is een maatschappelijke organisatie in Gelderland die zich bezighoudt met duurzaamheid.

 

Wat leeft er op dit moment in OK Geldrop?

Wij zijn nu vooral bezig om de groep op gang te krijgen. Er zijn pas 2 mensen die zich als potentiele vrijwilliger hebben aangemeld en vanmorgen ben ik op gesprek geweest bij de bibliotheek in Geldrop om te kijken of we vanuit Milieudefensie samen met de bibliotheek Geldrop wat acties kunnen doen. De bibliotheek wil van een opslag van boeken die je kan lenen naar een community library gaan. En ik ben daar uitgenodigd om voor het eerste stuk voor het thema duurzaamheid een partnerproject te doen over afval. Momenteel is het nog een beetje een vaag verhaal. We willen iets doen, maar we gaan de komende tijd concreet invullen wat dat gaat inhouden. We zitten nu nog in een abstracte fase.

 

Waar ben je trots op binnen OK Geldrop?

Waar we trots op zijn is dat we met het platform een vrij unieke overlegstructuur hebben. Dat platform heeft wel even een dipje gehad afgelopen i.v.m. een intern probleem, maar laatste keer hebben we weer afspraken gehad om dat platform weer leven in te blazen en uit te breiden. Er zijn nu al 2 mensen erbij gekomen, IVN zit er nu vertegenwoordigd en Milieudefensie ook. En dit platform willen we dus verder uitbreiden. Daarvoor ben ik nu een plan aan het schrijven om duidelijk te krijgen hoe we de communicatie moeten regelen. Er zijn al een aantal losse ideeën maar dat moet wel een samenwerkend geheel worden. Hoe richten we de website in? Maken we gebruik van Facebook en Twitter? Dat soort vragen stel je dan. En daar zijn we mee aan de gang.

 

Wat vind je van het actieplan voor 10 juni? Met name van de fietstocht?

Dat vind ik erg leuk, want ik fiets graag! Ik heb wel eens eerder een fietstocht van meerdere dagen afgelegd. Van Eindhoven naar Schiermonnikoog. En dat was erg leuk. Wel een beetje winderig, want het begon steeds harder te waaien toen ik in het Noorden terecht kwam, maar verder ging het wel goed. Ik heb er in totaal 3 dagen over gedaan. Dus ik ben benieuwd. Het is nog niet helemaal duidelijk welke locatie we kiezen voor de provincie Brabant. Waarschijnlijk wordt het vanaf Brabant 2 dagen fietsen naar Den Haag.