Gaan we nog huis-aan-huizen? | Klimaatmars | Feiten op een rijtje

Bruno Lauteslager Milieudefensie • 9 December 2020

Heyhoihallo allemaal, 

Tijdens de videocall afgelopen donderdag spraken we over de aankomende Klimaatmars. Op 14 maart gaan we op minstens 15 plekken in Nederland, op een corona-proof manier, de straat op. Het moet de grootste klimaatmars in de geschiedenis van NL worden en we mikken op minstens 100,000 betogers. Al werd er tijdens de call al opgemerkt dat het grootste protest in Nederland het antikernwapen-betoog van 29 oktober in 1983 is geweest. Toen deden er 550,000 Nederlanders mee. Haalbaar? Dat is aan ons de komende maanden. 

Wat we van jullie vragen is om stapsgewijs betrokken te raken bij de klimaatmars bij jou in de buurt. 

1) Eerst kijk je of er al een lokale coalitie bij jou in de buurt is. Deze coalitie bestaat uit klimaat- mensenrechten en rechtvaardigheidsorganisaties die samen de lokale klimaatmars voorbereiden. Word als Operatie Klimaat onderdeel van je lokale coalitie. Meld je aan op het online-communicatie-programma Discord, ga naar jouw stad en stel je voor. Is er nog geen activiteit in jouw 'stadskanaal', initieer dit dan! Staat jouw stad er niet bij? Vraag in het kanaal 'werkgroep organising' of ze voor deze stad een kanaal aanmaken.   
1.1) Snap je niet hoe Discord werkt? Bel dan met je coach!

2) Ontmoet de andere 'coalitie-leden' online en ontmoet elkaar online voor een eerste maal. 

3) Op den duur gaan jullie binnen je coalitie taken verdelen om van jullie lokale klimaatmars een succes te maken. Hierbij kan je denken aan werk met pers, overleggen met politie en met de gemeente. Maar.. Gaan we dan niet meer in gesprek met het huis-aan-huizen? 

Wat gebeurt er met het huis-aan-huizen?

Vanuit Operatie Klimaat willen we in gesprek blijven met de buurt. Gesprekken voeren is wat we kennen; waar onze kracht ligt en waar we impact behalen. Wij willen hiermee blijven doorgaan, maar op een vernieuwde manier. We gaan met zoveel mogelijk lokale verenigingen, organisaties en bedrijven met achterban in gesprek om ze te activeren voor de lokale klimaatmars.

Zo zou je kunnen zeggen dat het huis-aan-huizen verandert in buurt-aan-buurten. Hieronder nogmaals op een rijtje wat we wel en niet gaan doen.  

Wat we wel gaan doen
- Aan de hand van een script in gesprek met verenigingen, organisaties en bedrijven met achterban. Let op! Dit eerste gesprek is natuurlijk key. Net als voorheen leggen we een vruchtbare bodem door in een goed gesprek te vragen of zij zich zorgen maken om het klimaat. Dit kan via de telefoon, maar idealiter maken we een afspraak face-to-face of via online bellen.  
- Deze verenigingen, organisaties en bedrijven vragen we om een samen-reis-evenement te organiseren of zich op een andere manier in te zetten voor de klimaatmars. 
- Na het eerste (positieve) gesprek blijf je deze partij coachen om hen zo succesvol mogelijk te laten mobiliseren voor de klimaatmars. 

Wat we niet gaan doen
- In gesprek met individuele huishoudens. 
- Huis-aan-huizen aan de hand van de hah.milieudefensie.nl app. 
- Data ophalen. 

Hoe klinkt dit? Wat zijn vragen/opmerkingen? Ga hieronder met elkaar in gesprek. Binnenkort vertellen we meer over het 'buurt-aan-buurten'. Ga nu eerst naar Discord om kennis te maken met je lokale coalitie!

Ps. Bijgevoegd vinden jullie een tijdlijn die meer duidelijkheid geeft over de activiteiten van nu t/m maart. 

Bestanden