Actie-aankondiging 10 juni: Van vervuilers naar Den Haag

Anna Marsagishvili • 8 April 2021

Eerlijk en ambitieus klimaatbeleid moet er zo snel mogelijk komen. Daarvoor is nodig dat grote vervuilende bedrijven, zoals Shell en Tata Steel, óók mee gaan doen. De overheid moet bindende regels voor bedrijven stellen. Tijden de formatie-onderhandelingen voor een nieuw kabinet kunnen we samen veel invloed uitoefenen op het regeerakkoord. Dat doen we door draagvlak voor eerlijk en ambitieus klimaatbeleid zichtbaar te maken. Het hoofddoel van deze actie is dat wij zichtbaar worden voor de politiek.

 

Wat gaan we doen?

1. Actie bij vervuilers en Crowdfunding

Op 10 juni voeren we actie bij 12 grote vervuilers: in elke provincie één vervuiler. We laten bij de bedrijven zien dat wij klaar zijn voor een klimaatrechtvaardige samenleving door middel van een bannerdrop. Dat betekent dat we een groot spandoek onthullen waarop bijvoorbeeld staat: ‘’Nederland is klaar voor een klimaatrechtvaardig regeerakkoord.’’ Ook organiseren een enorme crowdfunding voor grote advertenties in elke landelijke krant. In de advertentie richten we ons tot de politiek met onze eis voor klimaatrechtvaardigheid. De banners van de actie laten de gezichten zien van de crowdfunders van de advertentie. 

 

2. Fietstocht naar Den Haag

Vervolgens brengen we deze spandoeken en gezichten van 5000 crowdfunders vanuit heel Nederland letterlijk naar Den Haag. Vanaf elke actie-locatie uit elke provincie starten we een fietstocht naar Den Haag. Iedereen die mee wilt doen, fietst dan vanaf zijn eigen stad naar Den Haag. Eenmaal in Den Haag verzamelen we, om samen naar het Catshuis of het Binnenhof te gaan, waar we een fietsenketting vormen rondom het gebouw.

Op deze manier laten we de politiek zien dat zij niet langer meer stil kunnen zitten en klimaatrechtvaardigheid op 1 moeten zetten.

 

Brainstorm 7 april

We hebben gisteren ook samen nagedacht over manieren om zo zichtbaar en leuk mogelijk naar Den Haag te fietsen! Er waren veel mooie ideeën, zoals lokale politici vragen om mee te fietsen, fietsen met spandoeken en wereldbollen, fiets-estafettes, lokale groene ondernemingen vragen om te sponsoren en meer. De komende tijd denken we na over hoe we dit idee nog beter kunnen maken. Heb je zelf ook al leuke ideeën? Deel ze dan hier op het Veranderaarsplatform!