Hallo allemaal,

Op 26 juni organiseren we een debat over Vliegveld Lelystad, dat wordt begeleidt door een algoritme. Het is een experiment als reactie op de polariserende werking van sociale media, zoals Facebook en Twitter. We hebben momenteel drie andere genodigden bij debat. Een Zwols gemeenteraadslid en een verfent vakantievlieger. Beide zijn voorstander van het Vliegveld. Als tegenstander hebben wij momenteel alleen de voorzitter van de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen. Daar zouden we heel graag nog iemand naast hebben, die vanuit milieuperspectief mee kan praten.

We zijn door middel van onze installatie WINWIN op zoek naar de gedeelde noemer van de verschillende partijen in de hoop dat daarmee een gesprek plaatsvindt op basis van gelijkwaardigheid en onderling begrip. Onze punchline is als volgt:

"WINWIN is een interactieve debatruimte waar een algoritme een gesprek structureert tussen mensen. WINWIN viert concensus in plaats van polariserende verschillen. Maak vrienden in plaats van vijanden. Zet je tanden in een stevige stelling en ontdek waar je samen wél door 1 deur kan."

Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=wve-Hjqxggw
WINWIN is een initiatief van ontwerper Nienke Huitenga en computerwetenschapper en community organizer James Bryan Graves, i.s.m. SETUP Utrecht.

 

Het gesprek vind plaats op 26 juni om 15:00 uur in Stadkamer Zwolle.Afbeelding van de installatie in werking.

  • Je neemt samen met 3 anderen plaats in een sfeervolle, corona proof setting
  • Je hoeft je niet in het bijzonder voor te bereiden, behalve dat je je mentaal kan voorbereiden op een geconcentreerd maar sfeervol gesprek
  • Het duurt ongeveer een uur
  • De uitkomsten van het gesprek zijn anoniem. Jouw bijdrage wordt anoniem opgeslagen. Je naam komt nergens bij te staan.
  • Je hebt je smartphone nodig. Laad hem goed op!
  • Je gaat in gesprek op de gegeven stelling via een webapp op je smartphone die je met een browser kan openen
  • Daarnaast neem je plaats in een bijzondere cocon, ontworpen door de makers

Neem bij vragen gerust contact met mij op!

Hopelijk tot snel!

 

Boaz van Tongeren