De gemeente Bernheze wil een zonnepark aanleggen op gronden die aanvankelijk bedoeld waren voor het toekomstige bedrijventerrein Heesch-West, maar die vrijgekomen zijn omdat de uiteindelijke opzet kleiner was dan die eerst beoogd. Het is nu nog agrarisch gebied.
Een handvol mensen maakte tot bij de Raad van State bezwaar. OP 21 december 2021 gaf de Raad de gemeente Bernheze geheel gelijk. Ik vond het een geschikt voorbeeld om dieper op in te gaan, omdat de Raad grotendeels helder geargumenteerd had, en de gemeente zijn zaakjes goed doorgerekend had. Daaruit bleek dat je met geen mogelijkheid de doelen van de Regionale Energie Strategie haalt, en die van de eigen klimaatneutraliteit van de gemeente, met alleen maar zon op daken. Dat is een populaire techniek van mensen die, al dan niet bewust, de energietransitie saboteren, en daarmee het klimaat.
Zie https://www.bjmgerard.nl/rvstate-veegt-argumenten-zonneparkhaters-in-be… .
Omgevingswet 2022
Access permissions
Openbaar - zichtbaar voor iedereen, inclusief personen die geen lid zijn - visible to all visitors to the platform.
Open aanmelding - users can join this group without approval.
Alleen op uitnodiging - users can only join this group if they are added/invited by group managers.
-
Bernard Gerard heeft een bericht geplaatst in Omgevingswet 2022
5 maanden geleden Openbaar - zichtbaar voor iedereen, inclusief personen die geen lid zijn -
Bernard Gerard heeft een bericht geplaatst in Omgevingswet 2022
7 maanden geleden Openbaar - zichtbaar voor iedereen, inclusief personen die geen lid zijnEr zijn in september jl twee rapporten uitgekomen over grondwater en drinkwater.
In het ene rapport zegt de Vewin dat de drinkwaterbedrijven straks niet meer genoeg water kunnen produceren om bijvoorbeeld de geplande nieuwe woningen van water te kunnen voorzien. In Brabant moet op korte termijn iets gebeuren (met name in West-Brabant).
In het andere rapport analyseert de door de provincie ingestelde commissie Maas Geesteranus wat er nodig is om op termijn in Brabant het grondwater op peil te brengen en te houden (Brabant moet verbouwd worden). En omdat in Brabant alle drinkwater uit grondwater komt, overlappen beide rapporten elkaar op een cruciaal punt.
Zie https://www.bjmgerard.nl/grondwater-en-drinkwater-in-brabant/ . -
Laura Van den Berg van Milieudefensie heeft een bericht geplaatst in Omgevingswet 2022
1 jaar geleden Openbaar - zichtbaar voor iedereen, inclusief personen die geen lid zijnSpeciale oproep voor mensen uit Groningen
Woensdag 18 mei 2022
Lezing door Pier Vellinga over: Bedreigingen en Kansen voor het Waddengebied in tijden van klimaatverandering en zeespiegelstijgingLocatie : Der Aa-Theater, Akerkstraat 11, 9712 BD Groningen
Datum & tijd woensdag 18 mei 2022 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Kosten geen
Bijdrage thee/koffieHet klimaat varieert op tijdschalen van decennia (10-tallen) tot millennia (1000-tallen). Deze variaties zijn van alle tijden. Sinds de 19e eeuw gaan de veranderingen echter veel sneller, hoofdzakelijk door menselijke emissies (uitstoot) van broeikasgassen. Naar verwachting zullen deze veranderingen zich in de komende decennia nog verder versneld doorzetten. Het meest prominente gevolg van klimaatverandering voor de Wadden is dat zeespiegelstijging ‘het voortbestaan van de Waddenzee zoals wij die nu kennen, niet vanzelfsprekend’ maakt (rapport Delta Commissie). Geomorfologische processen die wadsystemen in evenwicht houden met een stijgende zeespiegel kunnen tekort schieten wanneer de stijging te abrupt is, met verdrinking van het gebied tot gevolg. Naast deze dramatische, maar wellicht relatief gemakkelijk vermijdbare gevolgen, zijn er echter tal van andere, subtielere maar daarom niet minder belangrijke veranderingen in het gebied te verwachten. Voorbeelden zijn veranderingen in het zoutgehalte van het water, de morfologie van het Wad, populaties en voedselweb in het water en op het land, maar ook toerisme en economische activiteiten. Welke onderzoeken zijn nodig, welke onderzoeksresultaten zijn van belang en welke maatregelen kunnen worden genomen?
Pier Vellinga is emeritus hoogleraar Aardsysteemkunde aan de Wageningen universiteit en hoogleraar Klimaatverandering en maatschappelijke implicaties bij het Instituut voor Milieuvraagstukken aan de VU Amsterdam, onderzoeker bij Deltares en één van de oprichters van het Internationale Panel op het gebied van Klimaatverandering (IPCC), waarvoor hij met anderen in 2007 de Nobelprijs ontving.
Aanmelden verplicht: de.snavel@kpnmail.nl tel.: 0592-404745
info: www.waddenacademie.nl en www.groningenassen.nivon.nl -
Laura Van den Berg van Milieudefensie heeft een onderwerp aangemaakt in Omgevingswet 2022
-
Laura Van den Berg van Milieudefensie heeft een evenement aangemaakt in Omgevingswet 2022
-
Mariska van der Leij heeft een onderwerp aangemaakt in Omgevingswet 2022
-
Laura Van den Berg van Milieudefensie heeft een onderwerp aangemaakt in Omgevingswet 2022
-
Laura Van den Berg van Milieudefensie heeft een onderwerp aangemaakt in Omgevingswet 2022
-
Jacqueline Mineur heeft een onderwerp aangemaakt in Omgevingswet 2022
-
Laura Van den Berg van Milieudefensie heeft een onderwerp aangemaakt in Omgevingswet 2022