Terugkoppeling webinar over het Sterrebos

Laura Van den Berg Milieudefensie • 11 april 2022

Het verdriet van Sterrebos

Tijdens het webinar vertelde Har Pluijmakers hoe hij al vrijwilliger al jaren vogels en andere dieren telde in het prachtige Sterrebos. Het Sterrebos ligt naast de fabriek van VdL Nedcar in Born Limburg. Har was helemaal vergroeid geraakt met het bos. Hij en andere lokale vrijwilligers schrokken van het bericht dat Provinciale Staten toestemming hadden gegeven om het Sterrebos te kappen terwijl er nog geen nieuwe investeerder was gevonden voor de fabriek. De fabriek sluit zelfs op 1 oktober 2023 haar deuren!

Vrijwilligers hebben via allerlei acties geprobeerd om de kap tegen te houden. Een andere organisatie de Groene Sporenwolf had om een voorlopige voorziening gevraagd bij de Raad van State en gekregen. Maar vervolgens sloten ze een deal met Nedcar en trokken ze hun bezwaar in! De Groene Sporenwolf kreeg een brug over een snelweg, geluidsscherm etc, allemaal manieren zodat ze uiteindelijk hun bezwaren introkken.

Hadden Har en de andere vrijwilligers maar zelf bezwaar kunnen maken. 

Nedcar heeft om te voorkomen dat vleermuizen jongen zouden krijgen in de bomen de hele bomen ingepakt in plastic. Spleten werden met doek overtrokken. Vele groepen zijn in actie gekomen om de groep van Har te helpen, Milieudefensie, Climate for Climate, Friday for future, Xtincion Rebellion, Dwars. Een aantal zijn als boomklevers in hangmatten in de bomen gaan hangen om de kap tegen te gaan. Maarten was een van de boomklevers en vertelde over zijn mooie en indringende ervaring.


De vrijwilligers zijn gearresteerd door de politie en moesten op 8 april voorkomen bij de Kantonrechter, gelukkig zijn er uiteindelijk geen straffen opgelegd aan alle bosbeschermers.

Op 8 april werd er tevens door verschillende bosbeschermers een nieuwe website gelanceerd die heet: https://bedreigdenatuur.nl/ waarmee we samen in kaart kunnen brengen waar precies natuur wordt bedreigt. Je kan zelf een dossier toevoegen als je weet dat dit voor een bepaalde plek geldt. 

Bosbeschermers staan overal klaar in Nederland om in actie te komen voor de natuur! Houd de website in de gaten. 

Ook was er iemand aanwezig van de FNV, hij stelde het volgende: Om conflict tussen 'bos en banen' te voorkomen in de toekomst, moeten we de banden tussen klimaatbeweging en vakbonden aanhalen! Daarom wordt er gewerkt aan de oprichting van een 'Netwerk Klimaat' binnen de FNV. Als je dat initiatief wilt steunen kun je hier de petitie tekenen: www.degoedezaak.org/fnvnetwerkklimaat

Bestanden