De klimaatplannen zijn allemaal onvoldoende. Wat nu?

Alle 29 bedrijven hebben een klimaatplan ingeleverd - een teken dat onze druk werkt! Maar hun plannen zijn doorgerekend door het onderzoeksbureau New Climate Institute in de Klimaatcrisis Index, en daaruit blijkt dat ze allemaal een onvoldoende halen. Daarom gaan wij aan de poort gesprekken voeren met medewerkers.

Op 1 februari wordt een sessie gehouden over hoe we samen met werknemers druk kunnen zetten op hoofdkantoren, van binnenuit. In samenwerking met de FNV wordt er namelijk aan een website gewerkt om werknemers te informeren over hun mogelijkheden om druk te zetten op de werkvloer. Meld je alvast aan!


In gesprek? De feiten zijn toch allang bekend?

Zeker! We gaan dus ook niet in discussie, maar vanuit nieuwsgierigheid gesprekken voeren om op de volgende manieren de druk op de bedrijven verder op te voeren:

  1. Met onze gesprekken stimuleren we de 3 doelgroepen (medewerkers, klanten en omwonenden) om na te denken over een klimaatplan voor het bedrijf in kwestie. Dit gaat spanning opleveren binnen en buiten de bedrijfsmuren en daar worden werkgevers benauwd van. Alleen al het rumoer dat ontstaat over de gesprekken die wij voeren, zet druk.
  2. Tegelijkertijd halen we waardevolle informatie over de bedrijven op. Door gesprekken met bijvoorbeeld omwonenden rondom Tata Steel of boeren die leveren aan Friesland Campina komen we veel te weten over de bedrijven. Deze informatie brengen we samen in kaart en helpt ons om de campagne verder vorm te geven. Daarnaast kunnen we uiteindelijk gaan noemen dat we bijvoorbeeld al 500 ontevreden Albert Heijn-klanten hebben gesproken. Zo voelen de CEO's (of management boards) niet alleen de druk vanuit het maatschappelijk debat, maar ook vanuit de directe omgeving van hun bedrijf. Bovendien krijgen zij hiermee een beter beeld van het draagvlak voor een ambitieus klimaatplan.
  3. En als laatst: we zijn opzoek naar werknemers die met ons in contact willen blijven en klanten en omwonenden die met ons campagne willen voeren. Zo versterken we onze teams en campagnes!

Klinkt goed, ik doe mee! Maar hoe?

De 'app' - We voeren gesprekken via bit.ly/gespreksapp. Als je dit in je browser typt of hier op de link klikt dan kom je op een website uit. In feite is het geen app, en deze hoef je dus ook niet te downloaden. Via bit.ly/gespreksapp kom je altijd bij de gesprekslijst uit. Deze kan je weer openen op je mobiel of tablet. Liever een papieren versie meedragen? Deze versie vind je helemaal onderaan deze pagina.

Neem contact op met Bruno via bruno.lauteslager@milieudefensie.nl

Zo voeren we de gesprekken - We hebben de gespreksapp ontwikkeld als rode draad voor de gesprekken, en zodat we achteraf ongeveer kunnen zien hoe jouw gesprekspartner denkt over een klimaatplan. Maar beperk je hier niet toe en stel verdiepende vragen! Pas achteraf vul je de vragenlijst in, zodat we een menselijk 1-op-1 gesprek kunnen voeren, en jouw gesprekspartner niet afgeleid wordt door de techniek. De vragenlijst is aangepast op de 3 doelgroepen, en is binnenkort te vinden vanaf de Operatie Klimaat overzichtspagina. 

Loop je tegen problemen aan? Stuur je feedback naar operatie.klimaat[a]milieudefensie.nl (let op de @)

‘Goed gesprek‘ kaartjes - Na afloop van een gesprek (of als iemand geen tijd heeft) bieden we een ‘goed gesprek‘ kaartje aan. Op het kaartje staan contactgegevens om met ons door te praten. Op deze manier bouwen we aan duurzame relaties. Bovendien zullen medewerkers de kaartjes mee naar binnen nemen, en zo onze boodschap verder verspreiden. De hoofdboodschap op het kaartje is "Bedankt voor een goed gesprek!"

Bestel deze kaartjes via een mailtje naar merel.stoop@milieudefensie.nl

Strategiesessies - Voor een aantal bedrijven zien we kansen voor het zetten van grote stappen. Het gaat om ING, Aegon, Rabobank, Unilever en Ahold Delhaize. Voer je campagne op een van deze hoofdkantoren, dan plannen we binnenkort een strategiesessie met jullie in!

Drukzetten via ondernemingsraden - Eind dit jaar willen we een website lanceren waarmee we een oproep doen aan leden van ondernemingsraden (OR'en) om actie te ondernemen binnen hun bedrijf. Daarover eind dit jaar meer!

Poeh, veel informatie! Vragen? Stel ze in de reacties hier beneden!

Bestanden