Fonds voor lokale initiatieven: projectoverzicht 2023

Het Fonds voor lokale initiatieven steunt lokale projecten die goed zijn voor het klimaat. Lees hier het jaaroverzicht van 2023!

Actieweek tegen kernenergie Zeeland

Accordion close/open icon

Wat: Actieweek tegen kernenergie Zeeland

Wie: Stroom naar de Toekomst

Waarom: De Nederlandse overheid wil twee nieuwe kerncentrales bouwen, hoogstwaarschijnlijk in Zeeland. We willen het verzet tegen de komst van nieuwe kerncentrales aanwakkeren in Zeeland door middel van een actieweek.

Waar: Zeeland

Wanneer: 11 februari t/m 17 februari

Link met klimaatrechtvaardigheid: De komst van twee nieuwe kerncentrales in Zeeland zou slecht nieuws zijn voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Het is namelijk enorm duur in vergelijking met duurzame energiebronnen en levert pas zeer laat energie terwijl de klimaatcrisis nú verandering vergt. Daarnaast zijn ze nog niet CO2 neutraal en is er nog geen oplossing gevonden voor kernafval. Kortom, een klimaatrechtvaardige energietransitie is er een zónder kernenergie.

Bedrag dat is toegekend:

2.000

Aantal mensen die meededen:

Tussen de 500 en 600 waren aanwezig bij de debatavonden in totaal. Daarnaast hebben een stuk of 30 vrijwilligers

Met welke organisaties/bondgenoten werken jullie samen?

WISE Nederland is nauw betrokken bij de actieweek. De expertise en organisatorische capaciteit van de organisatie helpt ons om de week op een professionele manier op te zetten en veel mensen te bereiken. Daarnaast ondersteunt Stichting LAKA ons met de nodige expertise.

Contactpersoon+ Mailadres:

Frieda Kas

kasfrieda@gmail.com

Actieconferentie klimaatbeweging

Accordion close/open icon

Wat: Actieconferentie klimaatbeweging

Wie: Fossielvrij NL e.a.

Waarom: Als klimaatbeweging hebben we het afgelopen jaar o.a. massale acties georganiseerd, disruptieve acties en succesvolle campagnes opgezet. Rond wat voor onderwerpen kunnen we in 2023 gezamenlijk initiatieven nemen? Dat willen we gaan bespreken op een nieuwe actieconferentie op 15 januari.

Waar: Cultureel centrum BAK, Utrecht

Wanneer: 15 januari 2023

Link met klimaatrechtvaardigheid: De gevolgen van de klimaatcrisis worden steeds concreter. We zien dat verandering niet uit de COP komt of van Rutte IV is te verwachten. De oplossing zal van onderop moeten komen en voor iedereen. Ongeacht je inkomen, je woonplaats, religie, gender, etniciteit en/of beperking. Dit uitgangspunt staat centraal bij de te plannen acties.

Bedrag dat is toegekend:

2.000

Aantal mensen die meededen:

145 mensen

 

Met welke organisaties/bondgenoten werken jullie samen?

De middag is een initiatief van: Code Rood, Extinction Rebellion, FossielVrij NL, Internationale Socialisten, Transnational Institute. Andere (lokale) milieuorganisaties, vluchtelingenorganisaties, jongerenorganisaties en vakbonden worden ook betrokken en gevraagd om onderdeel te zijn van het programma.

Contactpersoon+ Mailadres:

Rene Danen

info@renedanen.nl

Pan-dekoloniaal herstelconferentie Nederland

Accordion close/open icon

Wat: Pan-dekoloniaal herstelconferentie Nederland

Wie: Stichting Aralez

Waarom: Het doel van de conferentie is om samen met een breed dekoloniaal, en klimaat rechtvaardig netwerk bestaande herstel -initiatieven uit te vergroten, te versterken, community building te doen, samenwerking te versterken , nieuwe acties te bedenken en om een manifest rondom herstel op te stellen. De conferentie is kennis en actie gericht en bespreek de invloed van kolonialisme en neo-kolonialisme en de schade op mens, natuur, denkwijzen en levensstijlen.

Waar: Ru Pare, Amsterdam

Wanneer: 22 en 23 april 2023

Link met klimaatrechtvaardigheid: Op ons koloniale erfgoed, gehandhaafd in Nederland (en in de bredere context van het globale Noorden), waarbij mens en natuur op lokale en globale schaal wordt geëxploiteerd. De Inheemse volkeren, die 5% van de wereldbevolking uitmaken, beschermen 80% van de biodiversiteit. Om een klimaatrechtvaardige toekomst veilig te stellen, moeten we luisteren naar de Inheemse behoeftes, zoals landrechten en ruimte voor Inheemse identiteit en cultuur. Deze noodzaak wordt nog altijd niet meegenomen in Nederlandse politiek en onderbelicht in klimaatbewegingen. Daarnaast zien we dat gemeenschappen van kleur in het globale zuiden het hardst worden geraakt door vervuilers zoals bijvoorbeeld Shell in landen als Curaçao of Nigeria. Klimaatrechtvaardigheid is sterk verbonden met andere ongelijkheid problematiek: onderdrukking en uitbuiting Inheemse bevolkingsgroepen, de verwachte influx van klimaatvluchtelingen, (klimaat) racisme, de energiecrisis (op lokale én globale schaal), intersectionaliteit, en de gevolgen van klimaatverandering die het meest te voelen zijn in landen die het minst uitstoten. De eerste stap om tot holistische oplossingen te komen is het realiseren hoe mens en natuur nog steeds wordt uitgebuit in ons koloniaal-heden, hoe we dat kunnen verbreken en herstellen. Er is dus een behoefte aan een concreet reparatie plan, om een klimaat rechtvaardige toekomst te waarborgen.

Bedrag dat is toegekend:

2000,- 

Aantal mensen die meededen:

 

Met welke organisaties/bondgenoten werken jullie samen?

De doelgroep voor de conferentie zijn grassroots initiatieven die zich organiseren rondom solidariteit met de globale zuiden, en die specifiek zijn gefocused op herstel campagnes. Deze initiatieven kunnen beide gevestigd zijn in Nederland, met focus op globale solidariteit, of internationale koloniale herstel initiatieven. Het geschatte deelnemersaantal ligt tussen de 50-70 deelnemers van 20+ verschillende partijen, waaronder: MABIKAs foundation, PAD LINK, PARCAO, Reparations Commission for Surinam Afd Nederland, Nationale Reparatie Commissie Suriname afd. Nederland, Stichting K.U.K.B, Free West papua Campaign NL, Students for Justice in Palestine (SJP), Linangan NL, Afrispectives, Stichting Eer en Herstel, Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië, Mama Baranka foundation, stichting WaMiliki, Sarnami Huis, Histori Bersama, Comite 21 maart, Extinction rebellion, Milieudefensie, Niet in Mijn Naam, Stop de Oorlog Amsterdam, Stop Wapenhandel, Samidoun NL Chile Desperto Holanda Arts of Resistance ILPS Netherlands Plant een Olijfboom, Stichting Kifaia, Stop the War on Migrants, Stichting Vrij Oost Timor Revolutionaire Eenheid, Pan-Asian Collective, Zwart Manifest, BDS NL, Palestine Solidarity, Wij Blijven Hier, Doorbraak, Code Rood, Amsterdam Collective for Democracy in Brazil.

Contactpersoon+ Mailadres:

Max de Ploeg

artomax1@gmail.com

Demonstratie in Lützerath

Accordion close/open icon

Wat: Demonstratie in Lützerath

Wie: 

Waarom: Het doel van de activiteit is om meer druk te zetten op RWE en andere stakeholders door middel van een legale demo, om de ontruiming van Lützerath tegen te gaan.

Waar: Lützerath

Wanneer: 14 januari

Link met klimaatrechtvaardigheid: De actie draagt bij aan een klimaatrechtvaardelijke samenleving doordat het de uitbreiding van een schadelijke kolenmijn probeert tegen te houden.RWE is als bedrijf een van de grootste CO2-uitstoters in Europa. Elke verstoring van hun werk is een direct voordeel voor het milieu.

Bedrag dat is toegekend:

800,-

Aantal mensen die meededen:

35.000,- 

Met welke organisaties/bondgenoten werken jullie samen?

Greenpeace

Contactpersoon+ Mailadres:

Hector Rail

c4c-info@riseup.net

Demonstratie Samen Tegen Racisme en Discriminatie

Accordion close/open icon

Wat: Demonstratie Samen Tegen Racisme en Discriminatie

Wie: Comite 21 Maart

Waarom: Samen Tegen racisme en Discriminatie. Dit jaar willen we een groot accent zetten op Klimaat Racisme en vragen jullie steun.

Waar: Dam - Dokwerker in Amsterdam

Wanneer: 18 Maart 2023

Link met klimaatrechtvaardigheid: Het afgelopen jaar hebben wij opnieuw gezien hoe – als direct gevolg van het veranderende klimaat – de meest kwetsbaren geen kant op konden – door overstromingen, aardbevingen, voedseltekorten, geen toegang tot medische zorg en geen goede huisvesting. Mens en dier in het Globale Zuiden betalen de prijs voor klimaatverandering die eerst en vooral veroorzaakt is door het Globale Noorden. Velen moeten elders een onderkomen zien te vinden. De vraag is: waar zijn zij welkom?Verantwoordelijkheid wordt door de grootste vervuilers niet genomen: grote bedrijven die hun macht misbruiken voor financieel gewin. Deze winstmakers wonen niet in de gebieden waar mensen het hardst door klimaatverandering worden getroffen.Studenten roeren zich steeds vaker, luider en zichtbaarder tegen de leiding van hun universiteiten inzake de klimaatproblemen. Veel te vaak gaan zij een werkelijk gesprek hierover uit de weg. In dit verband: de Universiteit van Amsterdam (UvA) liet in januari 2023 zo’n 30 studenten oppakken, waarbij fysiek geweld is gebruikt. De studenten eisten dat de universiteit de banden met Shell verbreekt. Want financiering door Shell staat op gespannen voet met het doen van onafhankelijk onderzoek.We willen tijdens deze demonstatie hier extra aandacht aan geven en hebben jullie steun nodig.

Bedrag dat is toegekend:

2000,-

Aantal mensen die meededen:

 

Met welke organisaties/bondgenoten werken jullie samen?

2.Dh5 FestivalAction LabActionAidAfrogroovesAFA FryslanAFA NederlandAknarijAmsterdam City RightsAl NisaAlliance mondiale des Marocains de l'etranger (AMOME)Art.1 Noord-Holland NoordArts of ResistanceArganASEEDASKV/Steunpunt VluchtelingenAzadi movementBlack Heritage ToursBlack Lives Matter ParkstadBlack Pride NLBlack RenaissanceBlack Queer & Trans Resistance NLBDS NederlandBreed Palestina PlatformBIJ1BIJ1 AmsterdamBIJ1 GroningenBIJ1 HilversumBIJ1 LeidenBIJ1 RotterdamBureau Discriminatiezaken Zaanstreek/WaterlandBureau Discriminatiezaken KennemerlandCouscousbar - Nadia & Merijn’s SOUQControle Alt DeleteCollectief Tegen Islamofobie en Discriminatie (CTID)DeGoedeZaakDem NedDocPDoorbraakDSDFDWARS AmsterdamEMCEMOExtinction Rebellion NLExpats & Immigrants B.V.Federatie van Turkse Sport en KultuurFite QlubFNVForsa di mamaFree West Papua Campaign (NL)Greenpeace NLGroenLinks AmsterdamGroenLinks, Kadergroep InclusieGroenLinksHai Ha PhamHuurdersvereniging Van der PekbuurtHumanistisch VerbondHumanity in Action The NetherlandsHTIBI-Act ConsultancyImwuInterNational AntiRacism Group [INARG]International Network for Philippine StudiesIZI SolutionsIOMAKeti Koti UtrechtKick Out Zwarte PietLatins against racismLandelijke StudentenvakbondMarok-Kueer ZawyaMama Baranka FoundationMama CashMeldpunt Discriminatie DeventerMilieudefensieMovisieNederlands Palestina KomiteeNederland Wordt Beter (Stichting)New Urban Collective Netwerk CaleidoscopiaNetwerkraad Wereld FNVNetwerk Wereldburgers FNVNo Border Netwerk NederlandOut&Abroad Aziatische LGBT+ organisatieOPPOSITIEOy Vey ActsOxfam NovibPAC - Pan Asian CollectivePartij voor de Dieren AmsterdamPalestina Komite RotterdamPhase ( migratie en ontwikkeling)Project Ik Ben ErPlatform Gehandicapten ZuidoostPiratenpartij EindhovenPvdA AmsterdMRESPECT NetworkRIGHTABOUTNOW INCRu Pare CommunityThe Sapphic NetworkSAUTI 4Migrant WomenSehaq Queer Refugees Group Sister schoolsSparkling GemsS.P.E.A.KStem op een vrouwStichting Asian RaisinsStichting Assadaaka CommunityStichting Dikke VingerStichting Dutch Moroccans UnitedStichting Dutch Child CenterStichting EmancipatorStichting Geen Eliminatie Maar CooperatieStichting Humans of FilmSt. Multiculture vrouwenStichting Kleurrijke StadStichting STIL - UtrechtStichting KENK-I (Sranantongo)Stichting Onze HoopStichting We PromiseStichting YALCStop WapenhandelTeam InclusiveThe Black ArchivesThe Hague Peace ProjectsHet Lowlander ProjectTMP-E Transnational migrant Platform EuropeTransAmsterdamTransketeersTurkse Democratische Volks- en Jongerenvereniging ZaanstadJsd companyVenlo Kan HetVereniging Bijstandsbond AmsterdamVrouwen in het ZwartVrouwenopvang Rosa ManusVrouwen Tegen UitzettingWaldorf aan de WerfWiphala Movement HollandWe are hereWe Reclaim Our PrideWomen’s March NederlandZwart Manifest

Contactpersoon+ Mailadres:

Saida Derrazi

shayidad@gmail.com

Discussiemiddag omgevingswet en participatie

Accordion close/open icon

Wat: Discussiemiddag omgevingswet en participatie

Wie: Milieudefensie Nijmegen

Waarom: Een open discussie over de mogelijkheden voor participatie onder de nieuwe ongevingswet die op 1 januari 2024 moet ingaan. Focus komt te liggen op de vraag hoe je inhoud kunt geven aan de participatie, mede gezien het feit dat de wet zelf hier erg vaag over is.Zie verder: https://www.grruunn.nl/discussiemiddag-omgevingswet-en-participatie/

Waar: Radboud Universiteit Nijmegen

Wanneer: 23 maart 2023

Link met klimaatrechtvaardigheid: De omgevingswet gaat vooral over ruimtelijke ordening. Daarbij komen allerlei aspecten aan de orde die te maken hebben met het klimaat. Ruimte voor groen en water bijvoorbeeld, fiets- en wandelroutes om er maar een paar te noemen. Door burgers bij deze ontwikkelingen te betrekken zullen ze meer oog krijgen voor klimaatbeleid en natuurlijk aan kunnen geven hoe zij dat zien (en wat zij zelf kunnen doen). Klimaatbeleid zal daardoor ook beter geaccepteerd worden.

Bedrag dat is toegekend:

500,- 

Aantal mensen die meededen:

 

Met welke organisaties/bondgenoten werken jullie samen?

Organisatie is in samenwerking met de Radboud Universiteit.Er vindt een uitgebreide uitnodiging plaats naar organisaties, overheden en bedrijven. Zij worden uitgenodigd aan de discussie deel te nemen.

Contactpersoon+ Mailadres:

Ronald Aalders

info@debroeikasnijmegen.nl

Reclaim the Seeds Nijmegen

Accordion close/open icon

Wat: Reclaim the Seeds Nijmegen markt

Wie: Reclaim the Seeds Nijmegen

Waarom: De Reclaim the Seeds-beweging heeft als doel het bewustzijn van de fragiele situatie van zaden te vergroten om zo bij te dragen aan de strijd voor meer biodiversiteit en een duurzamer en robuuster voedselsysteem. Door de uitwisseling van zeldzame rassen te stimuleren draagt het project hier direct aan bij. In het programma komen ook andere praktische, theoretische en politieke landbouw gerelateerde onderwerpen aan bod, toegespitst op decentralisatie, dekolonisatie en antikapitalisme.

Waar: Ecodorp Zuiderveld, Nijmegen

Wanneer: 8 april 2023

Link met klimaatrechtvaardigheid: Toewerken naar een klimaatrechtvaardige samenleving zit verweven in het DNA van Reclaim the Seeds. Binnen het programma hebben we een paneldiscussie over de machtspositie van de grote agro-industrie ten opzichte van kleine boeren (en de rol van Rabobank hierin). Ook is er een performance over intergenerationele traumas door migratie, verteld vanuit het perspectief van een zaadje dat wordt gepland in onbekende aarde. Binnen veel van de activiteiten is er ruimte voor perspectieven op klimaatonrecht en werken we toe naar systeemoplossingen.

Bedrag dat is toegekend: 2000

Aantal mensen die meededen:

Met welke organisaties/bondgenoten werken jullie samen?

Aangezien we vanuit Reclaim the Seeds Nijmegen bezig zijn met bewegingsopbouwwerken we samen met een grote verscheidenheid aan organisaties. We werken onder meer samen met Velt Nijmegen, Boerengroep, XR Landbouw, de Zaden Bibliotheek en een hoop lokale boeren en telers.

Contactpersoon+ Mailadres:

Pepijn Verbrugge

pepijnver@gmail.com

Klimaatcafé West-Friesland

Accordion close/open icon

Wat: Klimaatcafé West-Friesland

Wie: Operatie Klimaat Westfriesland

Waarom: Samen kritisch naar de wereld kijken, ontdekken wat jouw bijdrage kan zijn, gelijkgestemden ontmoeten of even de frustratie van je af praten. Laat je inspireren door onze spreker Madelon Oostwoud. Zij heeft een voedselbos in Schellinkhout, geeft lezingen en workshops en is schrijfster. Madelon is een boeiende vertelster en zij komt ons vertellen over het thema van deze middag: Puur natuur: Jouw eetbare tuin. We willen het Klimaatcafé driemaandelijks organiseren.

Waar: Hoorn

Wanneer: 25 maart 2023

Link met klimaatrechtvaardigheid: We brengen hiermee onze beweging onder de aandacht. We hopen mensen te activeren zich in te zetten voor klimaatrechtvaardigheid. We geven hen perspectief. Bij dit thema stimuleren we eigen voedselproductie en lokaal eten.

Bedrag dat is toegekend: 650,-

Aantal mensen die meededen:

Met welke organisaties/bondgenoten werken jullie samen? -

Contactpersoon+ Mailadres:

Kirstin Buis

kirstin@ok-westfriesland.nl

Jongeren Klimaatweekend

Accordion close/open icon

Wat: Jongeren Klimaatweekend

Wie: Fridays For Future, End Fossil, MBO For Climate, Students For Future

Waarom: Jongeren vanuit verschillende hoeken die actief zijn op het gebied van klimaat (zowel individuele jongeren die actief zijn/willen worden als jongerengroepen) samenbrengen. Tijdens het weekend zijn er leersessies met externe sprekers over bijv klimaatrechtvaardigheid, anti-racisme, bewegingsopbouw etc. Verder ook gezamenlijke discussies over versterken & meer samenwerking bij jongerenbeweging, en sociale activiteiten. Dit om onderlingen banden te versterken en (her) enthousiasmeren over de klimaatbeweging.  

Waar: Groepsaccommodatie vlakbij Austerlitz, Utrecht.

Wanneer: vrijdag 31 maart-zondag 2 april

Link met klimaatrechtvaardigheid: Dit hele weekend is gericht op het versterken van de jongerenbeweging. De jongeren klimaatbeweging heeft zeker in de afgelopen jaren een groot momentum bereikt, en bewezen veel in haar mars te hebben. Deze potentie is er al, maar zou nog veel meer benut kunnen worden. En uiteindelijk betekent een sterkere jongerenbeweging een toevoeging aan de hele klimaatbeweging, wat dus hopelijk zal leiden tot een klimaatrechtvaardige samenleving.

 

Bedrag dat is toegekend: 600,-

Aantal mensen die meededen: 80

 

Met welke organisaties/bondgenoten werken jullie samen? Studenten voor Morgen, Students For Future, Fridays For Future, End Fossil, MBO For Climate, Youth For Climate, PINK, MD Jong, XR Young.

Contactpersoon+ Mailadres:

Jesse van Schaik

jessevanschaik@yahoo.com 

Geef het wad een stem

Accordion close/open icon

Wat: Geef het wad een stem

Wie: De Luchtfietsers

Waarom: De stand van zaken op het Wad kritisch bevragen, de positie van het Wad als rechtspersoon volop aandacht geven, de rol van fietsactivisme/sten verstevigen (inhoudelijk trainen) en media-aandacht genereren. Om media aandacht te krijgen en zichtbaar te maken dat "world heritage" een wassen neus is als overheden alleen economische belangen (handel, militarisme en toerisme) laten prevaleren boven bescherming van een kwetsbaar en zeer waardevol ecosysteem. 

Waar: Lands de waddenkust (Nederland, Duitsland en Denemarken)

Wanneer: 1 t/m 22 juli 2023

Link met klimaatrechtvaardigheid:  Al fietsend, door al onze ontmoetingen en activiteiten proberen we het denken te scherpen bij de deelnemers en anderen (RWS, UNESCO, bio-boeren, vissers etc.) over hoe we anders met het Wad om kunnen/moeten gaan. Er moeten systemische verandering komen om voldoende mogelijkheden te creëren om een rechtvaardige samenleving in te richten in balans met het klimaat. Er wordt van de tocht een documentaire gemaakt waarmee we gaan rondtrekken.

Bedrag dat is toegekend: 2000,-

Aantal mensen die meededen: 100

 

Met welke organisaties/bondgenoten werken jullie samen? UNESCO, BUND, Fietsersbond, Waddenvereniging, Patagonia

Contactpersoon+ Mailadres:

Paul Kusters

jpkstrs@gmail.com

Discussiemiddag omgevingswet

Accordion close/open icon

Wat: Discussiemiddag omgevingswet en participatie

Wie: Milieudefensie Nijmegen

Waarom: Om een open discussie te voeren over de mogelijkheden voor participatie onder de nieuwe omgevingswet die op 1 januari 2024 moet ingaan. De focus komt te liggen op de vraag hoe je inhoud kunt geven aan de participatie, mede gezien het feit dat de wet zelf hier erg vaag over is. De verschillende betrokkenen kunnen tijdens de discussie aangeven waaraan een goed participatie traject in hun ogen moet voldoen. Uiteindelijk moeten de verschillende betrokkenen handvaten aangereikt krijgen om een goed participatie traject op te zetten.

Waar: Radboud Universiteit Nijmegen

Wanneer: 23 maart

Link met klimaatrechtvaardigheid: De omgevingswet gaat vooral over ruimtelijke ordening. Daarbij komen allerlei aspecten aan de orde die te maken hebben met het klimaat. Ruimte voor groen en water bijvoorbeeld, fiets- en wandelroutes om er maar een paar te noemen. Door burgers bij deze ontwikkelingen te betrekken zullen ze meer oog krijgen voor klimaatbeleid en natuurlijk kunnen zij aangeven hoe zij dat zien (en wat zij zelf kunnen doen). Klimaatbeleid zal daardoor ook beter geaccepteerd worden.

 

Bedrag dat is toegekend: 500,-

Aantal mensen die meededen: 500

 

Met welke organisaties/bondgenoten werken jullie samen?  Radboud Universiteit.

Contactpersoon+ Mailadres:

Ronals Aalders

info@debroeikasnijmegen.nl 

Jongeren klimaatmars

Accordion close/open icon

Wat: Jongeren klimaatmars

Wie: Milieudefensie JONG, Fridays For Future NL, Youth For Climate NL, SPUN youth, XR Jongeren, End Fossil Occupy NL, Students For Future NL

Waarom: De Jongerenklimaatmars heeft één duidelijke eis: "Stop fossiele subsidies!". Hiermee is de Jongerenklimaatmars onderdeel van een grotere golf van acties die als doel heeft om zich uit te spreken tegen de miljarden aan subsidies die de overheid elk jaar uitgeeft aan de fossiele brandstoffen industrie. Het slogan voor de mars luidt dan ook: "Onze toekomst, niet jullie winst!" 

Waar: Jaarbeursplein, Utrecht

Wanneer: 26 mei 2023

Link met klimaatrechtvaardigheid: Via de Jongerenklimaatmars krijgen Nederlandse jongeren de kans om zich uit te spreken tegen de miljarden aan subsidies die de overheid elk jaar kwijt is aan de fossiele industrie. De grote bedrijven die directe veroorzakers zijn van de klimaatonrechtvaardige wereld van vandaag, gebruiken deze miljardensubsidies om de wereld van morgen nog minder klimaatrechtvaardig te maken. Een groot aantal van deze bedrijven heeft een kantoor in Utrecht. We zullen proberen via de route van de mars langs deze locaties te gaan.

 

Bedrag dat is toegekend: 2000,-

Aantal mensen die meededen: 3000

 

Met welke organisaties/bondgenoten werken jullie samen? Naast de zeven groepen uit de jongerenklimaatbeweging die de actie organiseren, zijn er verschillende politieke jongerenorganisaties die de actie steunen, zoals PINK! en DWARS.

Contactpersoon+ Mailadres: 

Daniël Kunenborg

danielkunenborg@gmail.com

Bijeenkomst klimaatangst Ketelhuis

Accordion close/open icon

Wat: Bijeenkomst klimaatangst Ketelhuis

Wie: Alliance Française Amsterdam

Waarom: Het doel is het publiek bewust te maken van klimaat- en milieurechtvaardigheid en tegelijkertijd de kwesties van klimaatangst, veerkracht en activisme aan te pakken. De vertoning van de documentaire "Once you Know" wordt gevolgd door een collectieve discussie en Q&A met regisseur en activist Emmanuel Cappellin. 

Waar: Het Ketelhuis, Amsterdam 

Wanneer: 24 juni 2023

Link met klimaatrechtvaardigheid: Door kennis te delen via de documentaire en zo bewustheid te creëren over klimaat- en milieurechtvaardigheid. Naderhand is er ruimte om te discussiëren de documentaire en te spreken met elkaar over klimaatangst.

Bedrag dat is toegekend: 300,-

Aantal mensen die meededen: 100-150

Met welke organisaties/bondgenoten werken jullie samen? Extinction Rebellion 

Contactpersoon+ Mailadres:

Hélène Le Corre

h.lecorre@afamsterdam.nl

Greenwash Watch Action

Accordion close/open icon

Wat: Greenwash Watch Action

Wie: Creatives for Climate

Waarom: Om reclame professionals bewust te maken van greenwashingOp Cannes Lions komen alle marketingmanagers van grote (Nederlandse) multinationals bijeen, om te netwerken met de reclame industrie. Ook grote vervuilers als Aegon, Ahold Delhaize, Royal DSM, ExxonMobil, FrieslandCampina, ING, KLM, Shell, Unilever zijn present. Onze Greenwash Watch Agenten delen toolkits uit aan de creatieve industrie, zodat reclame professionals tijdens panels en evenementen greenwashing kunnen signaleren, foto's kunnen maken en die kunnen delen op social media. Vele marketingprofessionals willen namelijk graag eerlijk communiceren over duurzaamheid, maar missen kennis en vaardigheid om door greenwashing heen te prikken.

Waar: Cannes Lions Festival of Creativity - Cannes Frankrijk

Wanneer: 19 t/m 23 juni 2023

Link met klimaatrechtvaardigheid: Een effectieve én rechtvaardige oplossing begint bij het aanpakken van de grootste vervuilers, zodat de rekening niet bij de gewone burger wordt gelegd. Van de grootste Nederlandse vervuilers zijn aanwezig met een directe vertegenwoordiging van woordvoerders, Chief Marketing Officers en/of de agencies die reclame voor hen maken. Deze marketingmedewerkers drinken vrolijk rosé aan Boulevard de la Croisette in het Franse zonnetje, terwijl de klimaatcrisis toeneemt. Wij initiëren met onze acties een bottom-up beweging vanuit de reclame-industrie om medewerkers en onderaannemers de middelen te geven verandering af te dwingen en zo bestaande machtsstructuren te ontmantelen.

 

Bedrag dat is toegekend: 2000,-

Aantal mensen die meededen: 15.000

 

Met welke organisaties/bondgenoten werken jullie samen? Non-profit netwerk van duizenden professionals uit de creatieve industrie

Contactpersoon+ Mailadres:

Zoë Red

zoe@creativesforclimate.co

Jongeren landbouw- en voedselbeweging

Accordion close/open icon

Wat: Kom Ketelbroek

Wie: Nationale Jeugdraad, Stichting Voedselbosbouw en Jonge Klimaatbeweging

Waarom: Het doel is om jongeren vanuit het hele land samen te brengen om te leren, te ervaren en te ontdekken wat een voedselbos is. Want dit is 1 van de vele alternatieven voor de huidige vervuilende gangbare landbouw. Door eerst te ervaren en daarna te bouwen, gaan wij samen DE jongeren landbouw- en voedselbeweging organizen in Nederland.

Waar: Grotendeels in Voedselbos Ketelbroek

Wanneer: 16-18 juni 2023

Link met klimaatrechtvaardigheid: Ons landbouw- en voedselsysteem is een machtspel, waarbij de grootste retail conglomeraten en producenten als Ahold-Delhaize, Monsanto, Yara en Bayer vrijuit gaan. De boer is jarenlang de dupe geweest van het beleid en vervuilende landbouw is d.m.v. overheidssubsidies en marktmonopolies jaren in stand gehouden. En dat terwijl er zoveel vruchtbare alternatieven zijn (die al eeuwen oud zijn) voor gangbare landbouw waarbij landbouw daadwerkelijk bijdraagt aan natuur- en biodiversiteitsherstel en een gezonde bodem. Het is tijd voor actie en meer jongeren bewust te maken van de mogelijkheden die een landbouw- en voedseltransitie bieden. Het is tijd voor jonge toekomstboeren, het is tijd voor jonge voedselsysteem veranderaars, want iedereen heeft recht op gezond en duurzaam voedsel. Voedselsoevereiniteit voor iedereen en ook dat is onderdeel van een klimaatrechtvaardige samenleving.

Bedrag dat is toegekend: 1000,-

Aantal mensen die meededen: 25 personen

Met welke organisaties/bondgenoten werken jullie samen? Greenpeace, WNF, natuurorganisaties of mogelijk het agro-ecologie netwerk, Wouter van Eck. 

Contactpersoon+ Mailadres:

Sarah van Buren

sarahlisavanburen@gmail.com

Regeneratie Manifestatie

Accordion close/open icon

Wat: Regeneratie Manifestatie

Wie: Regeneratie Coöperatie

Waarom: De manifestatie heeft als doel de bezoekers mee te nemen in een hoopvol en actie gericht narratief, waar tegelijkertijd ruimte is voor heling en rouw. Zo dragen we bij aan een groeiende en bloeiende regeneratieve beweging in Amsterdam en daarbuiten. 150px workshop programma zaterdag, 100 px gemeenschapsprogramma zondag, 500px markt

Waar: Amsterdam

Wanneer: 9 en 10 september 2023

Link met klimaatrechtvaardigheid: Het Nederlandse voedselsysteem is geworteld in een koloniaal verleden. In ons programma wordt deze historie middels eten verteld door sprekers met een dekoloniale praktijk en zullen de bezoekers worden uitgedaagd verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen bijdrage aan de status quo en om hun relatie met de natuur te herzien. We laten zien hoe schadelijk multinationals zijn en hoe het óók kan. En bieden mogelijkheden, een holistische visie, handvatten en netwerk om zelf aan de slag te gaan.

Bedrag dat is toegekend: 900,-

Aantal mensen die meededen: 750 personen

Met welke organisaties/bondgenoten werken jullie samen? Strategische partnersPlatform regeneratieve landbouw We are the Re-Generation, en Counter Lagoon organiseren naast ons in dezelfde week evenementen als tegenreactie op het commercieel opgezette regenerative agriculture summit. Samen willen wij een stevig tegengeluid geven, laten zien wat regeneratie wél omhelst en hoe dit in de praktijk kan worden gebracht.Media Partners en sponsoringCommunicatiepartner Land van Ons deelt onze activiteiten met hun achterban.Inspiratieplatform Maatschapwij, mediapartner.Pakhuis de Zwijger, podium voor de visie van RC en media partner.Patagonia, media partner, sponsor.De Tolhuistuin, locatie sponsorHvA / UvA, verspreiden de promotie onder hun studentenProgramma partnersGrond Verbond, co-organisator workshops en marktStichting een wilde keuze, co organisator workshops en installatieDe Boeren van AmstelFood Council MRANatuureducatie IVN Amsterdam, co-organisator van excursies en partner voor vrijwilligers.Pan-dekoloniale stichting Aralez, geregelde gast tijdens regenerative learning sessies, workshops en ceremonies.Slow Food Youth Network organisator van workshopsOnze groenteboer organisator van workshops

Contactpersoon+ Mailadres:

Sophie Wartenbergh

info@regeneratie.org

Global Climate Jobs Conference

Accordion close/open icon

Wat: Global Climate Jobs Conference

Wie: Global Climate Jobs Network, FNV Klimaat, Climaximo

Waarom: Ervaren klimaatactivisten en vakbondsorganisers uit Europa (en daarbuiten) samenbrengen om te reflecteren op hoe we een internationale beweging van 'working class people' kunnen organiseren die strijdt tegen grote bedrijven die mensen uitbuiten en daarmee onze aarde vernietigen. En deze reflecties omzetten in concrete plannen & vervolgstappen. 2. De verschillende groepen samenbrengen die afgelopen jaar in NL zijn ontstaan met het doel om de vakbeweging met de klimaatbeweging te verbinden.

Waar: Amsterdam

Wanneer: 6, 7 en 8 oktober

Link met klimaatrechtvaardigheid: Deze conferentie is een stap in het bouwen van een internationale beweging van werkende mensen tegen de macht van grote bedrijven. Ten eerste door mensen uit de vak- en klimaatbeweging met elkaar te verbinden en zo een internationaal netwerk te creëren. Grote bedrijven zijn internationaal georganiseerd en daar moeten we een internationale en solidaire beweging tegenover zetten. Er komen bijv. oliewerkers uit Colombia die een einde willen maken aan de olieraffinaderijen waar zij werken, italiaanse werkers die hun autofabriek permanent bezetten en nu fietsen produceren, en duitse scholieren die samen met de OV vakbonden een klimaatstaking hebben georganiseerd. Ten tweede, willen we met deze conferentie campagnes in gang zetten waarin de vak- en klimaatbeweging gezamenlijk strijden voor klimaatrechtvaardigheid.

Bedrag dat is toegekend: 2000,- 

Aantal mensen die meededen: 122

Met welke organisaties/bondgenoten werken jullie samen?  FNV Netwerk Klimaat, XRNL, Mokum Kraakt, Wiardi Beckman Stichting, AOB, End Fossil Occupy, en nog meer. Ook komen er mensen van organisaties uit Europa en het Mondiale Zuiden (denk aan werkers van vakbonden uit Italie, Belgie, Colombia, Polen, Turkije, Mexico, Frankrijk, Baskenland; of klimaatactivisten uit Duitsland, Uganda, Portugal, Engeland en meer). Tot slot zijn er mensen van internationale netwerken en bewegingen (denk aan debt for climate, TUED, Gastivists, Transform Europe, en DiEM25

Contactpersoon+ Mailadres:

Pieter Sellies

pietersellies@protonmail.comGlobal Climate Jobs Conference

Training Deep Canvassing

Accordion close/open icon

Wat: Training Deep Canvassing

Wie: Deep Canvassing Nederland

Waarom: We geven 10 trainingen door heel Nederland in de aanloop van de verkiezingen. In deze trainingen leren de deelnemers (gemiddeld 10 per training) 'deep canvassen': het voeren van gesprekken over maatschappelijke thema's, zoals klimaatrechtvaardigheid, waar Nederland over is gepolariseerd, met mensen die je niet kent. Met een klop op de deur en een oprecht gesprek overbruggen we de afstand in onze maatschappij.

Waar: door heel Nederland

Wanneer: Tussen 1 oktober en 30 november 2023

Link met klimaatrechtvaardigheid: Migratie is cruciaal voor klimaatrechtvaardigheid omdat klimaatverandering ongelijk verdeelde lasten en risico's oplegt, zo worden vele mensen gedwongen te verhuizen. Het vraagt om eerlijke oplossingen en bescherming van de meest kwetsbaren. Telkens zien we dat een xenofobische politiek zorgt voor onmenselijke omstandigheden voor migranten, we moeten het tij keren als we een klimaatrechtvaardige samenleving willen.

Bedrag dat is toegekend: 1000,-

Aantal mensen die meededen: 100

Met welke organisaties/bondgenoten werken jullie samen?

- Actiefonds- Stichting Doen- Lowlander

Contactpersoon+ Mailadres:

Pippi van Ommen

pippivommen@protonmail.com

Bewegingsbijeenkomsten en bewegingsconferentie

Accordion close/open icon

Wat: Bewegingsbijeenkomsten en bewegingsconferentie

Wie: de*beweging

Waarom: Bewegingsbijeenkomsten: Mensen actief in verschillende bewegingen informeel aan elkaar verbinden (in aanloop naar de verkiezingen).Bewegingsconferentie: Met de bredere beweging van sociale bewegingen bij elkaar komen om de verkiezingsuitslag te analyseren en gezamenlijk plannen te maken en actie(s) te organiseren voor de toekomst.

Waar: Den Haag, Amsterdam, Utrecht

Wanneer: 28 november 2023

Link met klimaatrechtvaardigheid: Om de oorzaken van klimaatonrechtvaardigheid weg te nemen is een krachtige bewegingen van bewegingen nodig. Met de bewegingsbijeenkomsten en de bewegingsconferentie (en haar andere activiteiten) probeert de*beweging hieraan te bouwen.

 

Bedrag dat is toegekend: 1000,-

Aantal mensen die meededen: 200

Met welke organisaties/bondgenoten werken jullie samen?

de*beweging is een coalitie van inmiddels 86 groepen en organisaties, ook groepen die (nog) niet zijn aangesloten zijn van harte welkom.

 

Contactpersoon+ Mailadres:

Jelle de Graaff

debeweging2025@gmail.com

Filmvertoning Loud Spring

Accordion close/open icon

Wat: Filmvertoning Loud Spring

Wie: Milieudefensie Leiden/Den Haag

Waarom: Het doel van deze activiteit is inspireren en verbinden. Met deze filmvertoning willen we verschillende lokale actiegroepen, maar zeker ook inwoner uit de omgeving Den Haag en Leiden samen brengen, met elkaar in gesprek gaan over toekomst scenario's, aanzetten tot denken, en uiteindelijk ook tot actie.

Waar: Den Haag

Wanneer: 8 en 11 december 2023

Link met klimaatrechtvaardigheid: Doordat we de actie gratis aanbieden (met een vrijwillige bijdrage) is de filmvertoning ook toegankelijk voor mensen met een kleine beurs.

 

Bedrag dat is toegekend: 800,-

Aantal mensen die meededen: 200

Met welke organisaties/bondgenoten werken jullie samen?

We hebben al contact met XR en FNV, en gaan nog verder op zoek naar andere lokale bondgenoten.

Contactpersoon+ Mailadres:

Eline van Zutphen

elinevanzutphen@hotmail.com

COP28 Inheemse vertegenwoordiging

Accordion close/open icon

Wat: COP28 Inheemse vertegenwoordiging

Wie: Indigenous Liberation Movement

Waarom: Het versterken voor klimaatrechtvaardigheid en inheemse perspectieven tijdens de COP28. Diverse donateurs en de Nederlandse klimaatbeweging hebben Chautuileo support geboden voor vertegenwoordiging van inheemse stemmen tijdens de COP. Daarin zijn bewegingsopbouw, zichtbaarheid gemarginaliseerde stemmen en financiële support en bekrachtiging belangrijk. Chautuileo vertegenwoordigd en draagt zorg voor meer kenbaarheid van Inheemse rechten /klimaatrechtvaardigheid in de aanloop en tijdens.

Waar: Dubai

Wanneer: 30-11/ -7-12

Link met klimaatrechtvaardigheid: de actie draagt bij aan bewustwording van inheemse kennis en rechten. Daarnaast zorg dragen voor mondiale zuiden versteviging. Het bouwen van bruggen tussen diverse organisaties en activisten. Daarnaast is vanuit MD de bijdraga ook relevant om te zorgen voor Inheemse netwerken voor capaciteitsopbouw en bewegingsopbouw,

 

Bedrag dat is toegekend: 500,-

Aantal mensen die meededen: 90 mensen hebben gedoneerd, 78000 deelnemers tijdens de COP28 daarnaast veel media en PR bereik en mogelijkheden voor netwerken. (grootste bereik NRC column, en idverse internationale podcasts). Ze kunnen niet allemaal mee, maar ze zijn zeker verbonden met de zaak.

 

Met welke organisaties/bondgenoten werken jullie samen?

free west papua, WECF International,  XR

 

Contactpersoon+ Mailadres:

Chautuileo Tranamil

chautuileo1@gmail.com