Evenement

Webinarreeks: klimaatrechtvaardigheid vanuit dekoloniaal perspectief

Laura Van den Berg Milieudefensie

Wat betekent klimaatrechtvaardigheid en wat is het inheemse en dekoloniale perspectief daarop? In deze driedelige reeks krijgen we antwoorden vanuit Stichting Aralez en de Free West Papua Campagne rondom dit thema.

We laten de historische link zien tussen de koloniale geschiedenis en hoe het neo-kolonialisme de hedendaagse klimaatcrisis in stand houdt. Praat mee en stel vooral vragen!

Per sessie krijg je lees-, kijk- en luistertips toegestuurd. De 4e bijeenkomst is een gezamenlijke afsluiting met een bijzondere ceremonie. De locatie maken we later bekend. (deze ceremonie is enkel voor deelnemers die hebben geparticipeerd aan de gehele reeks)

Let op! Opgeven kan alleen via onze website en niet hier (voor leden is het gratis, voor niet-leden betaal je via Eventbrite). Ga snel naar onze website en geef je nu op. 

Webinar 1: Klimaatcrisis als koloniaal probleem. Donderdag 20 mei, van 19:30 tot 22:00

Wetenschappers van de Verenigde Naties stellen dat de levenswijze van inheemse volkeren eraan heeft bijgedragen dat ruim 80% van de wereld-biodiversiteit is behouden, dit terwijl zij maar 5% van de wereldbevolking uitmaken. Hieruit kunnen we concluderen dat inheemse volkeren al eeuwen leven op een manier die geen schade levert aan hun leefgebieden. En juist hun levens worden bedreigd. Wat kunnen we van hen leren en wat kunnen we doen om te voorkomen dat deze levens op het spel staan?

Webinar 2: Dekolonisatie en herstel van klimaatcrisis. Donderdag 3 juni, van 19:30 tot 22:00

De klimaatcrisis en milieuvernietiging komt voort uit het koloniale en het kapitalistische systeem. Het is daarom van belang dat er een dekolonisatieproces plaatsvindt en een vorm van herstel van de geleverde schade. Wat betekent dit herstel eigenlijk in de praktijk? En hoe kunnen we solidair zijn met de diverse gemeenschappen die vandaag de dag het hardst worden geraakt door de huidige klimaatcrisis?

Webinar 3: Klimaatrechtvaardigheid van theorie naar praktijk. Donderdag 17 juni, van 19:30 tot 22:00

Tijdens deze workshop geven we je concrete voorbeelden van acties en initiatieven over klimaatrechtvaardigheid. We inspireren je om hier zelf mee aan de slag te gaan. Tijdens de workshop staat jouw participatie centraal. Je wordt vooral zelf aan het werk gezet om na te denken over stappen en acties die je vanuit Nederland kan doen.

Afsluiting en verankering: Ñuke Kultral Ceremonie en Dialoog. Zaterdag 3 juli, van 14:00 tot 17:00 (deze is enkel voor deelnemers die hebben geparticipeerd aan de gehele reeks)

Om ervoor te zorgen dat de webinarreeks beklijft, sluiten we op een bijzondere manier af op een locatie die we later bekend maken.

 

Foto: Guus Geurts