Discussie

Bedrijfspagina: Ahold Delhaize

Milieudefensie • 21 februari 2022

Hier vind je alle inhoudelijke informatie over Ahold Delhaize die je nodig hebt om het bedrijf onder druk te zetten.

Ahold Delhaize is geadopteerd door Operatie Klimaat Nijmegen/Arnhem, Operatie Klimaat Rotterdam, Operatie Klimaat Twente en Operatie Klimaat West-Friesland.

Hoe stem je af met het kantoorteam over Ahold Delhaize? Volg deze stappen:

1. Lees de Wikimedia voor alle feitelijke informatie over de klimaatimpact van Ahold Delhaize.

Ga naar de Wikimedia

2. Lees in de reacties op deze pagina de stand van zaken wat betreft de klimaatplannen van Ahold Delhaize.

3. Kom je er niet uit? Stel vragen in de reacties. We zullen zo snel mogelijk antwoord geven.

4. Heeft jouw OK-groep zelf updates waar het kantoorteam of andere OK-groepen vanaf moeten weten? Laat het in de reacties weten!

Blijf op de hoogte door 'volg inhoud' aan te klikken.

Ga terug naar het Operatie Klimaat Overzicht


Plaats als eerste een reactie

Nina Gulien

Extra informatie over 13 april: JMA-actie aandeelhoudersvergadering AholdDelhaize 
Op woensdag 13 april gaat JMA (Jongeren Milieu Actief) op bezoek bij de aandeelhoudersvergadering van AholdDelhaize. We eisen dat grootvervuiler Ahold klimaatproof wordt, zijn bedrijfsvoering in lijn brengt met Parijs, en stopt met bijdragen aan de klimaatcrisis. We willen minder CO2-uitstoot, een eerlijke keten en duurzaam voedsel voor iedereen in de schappen. Die eisen zullen we laten horen. Kom je ook je stem laten horen op 13 april? Samen roepen we wereldspeler AholdDelhaize op om mee te werken aan een leefbare planeet.
-  Wie? Wij als JMA'ers, als jongeren, als klanten, als AholdDelhaize-werknemers, als OK-groepen, en alles en iedereen die vindt dat AholdDelhaize klimaatproof moet.
- Plaats: Taets Art and Event Park, Hemkade 16 (Hembrugterrein), Zaandam.
- Datum&tijd: Woensdag 13 april, 13.00 uur-15.00 uur.

Nina Gulien

Update actie 13 april: Buiten de aandeelhoudersvergadering zal een ‘klimaat’-aandeelhoudersvergadering plaatsvinden, waar jongeren van JMA, activisten, geïnteresseerden en anderen aanwezig zijn als ‘klimaat’-aandeelhouders. De vergadering zal onder andere bestaan uit vette sprekers, zoals MBO for Climate, en muziek. Het zou fijn zijn als de aanwezigen van de actie ook in formele kleding zouden kunnen komen, het liefst met een groen tintje. We hebben er zin in!

Ivo Verburg

Een maand geleden hadden we een inhoudelijke digitale bijeenkomst over de problematiek rond AHOLD.

Naast leden van OK Rotterdam en Twente waren er mensen van de Jongerenafdeling van Milieudefensie (JMA). We lieten ons bijpraten door Wouter Kolk (campaigner Voedsel bij Milieudefensie)

Hier een paar korte inhoudelijke observaties.

Ahold is een enorme speler in de voedselketen en heeft heel veel invloed op de producten die ze inkopen en daardoor ook invloed op de manier waarop ze geproduceerd worden.

De CO2 uitstoot van AHOLD zit voor maar 5 % in de eigen emissies. De zogenaamde scope 1 (kantoren, winkels). 95 % van de CO2 uitstoot wordt veroorzaakt door scope 3: en dan met name de producten en ingrediënten. Minder wordt veroorzaakt door het vervoer en de (plastic) verpakkingen.

Denk aan de enorme uitstoot veroorzaakt door soja die geïmporteerd wordt als veevoer voor vlees wat ze verkopen.Vlees en zuivel zorgt voor de grootste CO2 uitstoot van alle producten van AHOLD.

AHOLDwil in 2030 15 % reductie van de CO2 uitstoot. Dat is veel te weinig. Ondertussen doen ze enorm aan Greenwashing en geven ze heel veel geld uit (aan reclame) voor het neerzetten van hun groene (biologische) imago. Daar zijn ze van alle supermarkten het beste in. 

Heb je nog inhoudelijke vragen? Mail naar Hanneke.muilwijk@Milieudefensie.nl of Wouter.kolk@milieudefensie.nl

Groet! Ivo Verburg (Organizer)


Please inloggen or sign up to comment.