De Klimaatcrisis-Index:
Hoe scoren de bedrijven?
Daar is 'ie dan! Na lang in spanning wachten moeten we helaas concluderen dat het er niet goed uit ziet voor de 29 grote Nederlandse vervuilers. In het volledige rapport van 240 pagina‘s vind je vergelijkingen van de 29 plannen verwerkt in kleurenschema's, en per bedrijf een verslag (in het Engels). Maar op het behapbaar te houden zijn er ook samenvattingen gemaakt, evenals een social media pakket. Zie hieronder het overzicht van de materialen:
-
Het hele rapport in het Engels (tip: lees de 'executive summary' op pp. 10-13)
-
De samenvatting in het Nederlands en Engels (is anders dan ‘executive summary‘)
-
Per bedrijf beknopte conclusies om te trekken
-
De methodologie in het Engels, en een beknopte uitleg hiervan in het Nederlands
-
Het social media pakket!
-
Het artikel op de Milieudefensie website
Het persbericht is onder embargo vannacht om 1 minuut over 12 naar alle landelijke media verstuurd plus naar de grootste provinciale media (van L1 tot RTV Noord en Dagblad van het Noorden tot Provinciaal Zeeuwse Courant). Hier het eerste nieuwsoverzicht!
Het is dus niet naar huis aan huis bladen of lokale omroepen verstuurd, maar dat mag je als groep nog wel doen! Vergeet daarbij dan niet je eigen acties aan te kondigen rondom de Klimaatplannen campagne.
Goed om te weten: de FNV heeft in een persbericht opgeroepen dat medewerkers zelf in actie komen om de plannen van hun bedrijf aan te scherpen, en niet wachten op de directie.
Veelgestelde vragen over de Klimaatcrisis-Index
1. Wat is de Klimaatcrisis-Index?
De Klimaatcrisis-Index is een ranglijst. Deze laat voor het eerst heel scherp zien in hoeverre de klimaatplannen van 29 grote vervuilers voldoen aan internationale afspraken om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Zoals het klimaatakkoord van Parijs en het doel om de aarde niet op te laten warmen met meer dan 1,5 graad.
De resultaten zijn heel teleurstellend en verontrustend: geen enkel bedrijf doet genoeg. Geen enkel bedrijf zit in het groen. Sterker: de 29 bedrijven liggen op ramkoers met het klimaat.
>> Lees ons nieuwsbericht over de Klimaatcrisis-Index
>> Bekijk onze factsheet met de belangrijkste cijfers en verduidelijkende afbeeldingen
2. Hoe is de Klimaatcrisis-Index opgesteld?
De Klimaatcrisis-Index is gebaseerd op onderzoek van het onafhankelijke en internationaal gerenommeerde NewClimate Institute. Tijdens het onderzoek is gekeken naar 4 dingen:
-
Of het bedrijf weet en onderzoekt wat zijn eigen uitstoot is;
-
Of het bedrijf doelen stelt om die eigen uitstoot voldoende te verminderen;
-
Of het bedrijf plannen heeft die goed genoeg zijn om de doelen te halen;
-
Of het bedrijf voldoende investeert in klimaatoplossingen en daarbij niet teveel leunt op compensatie, zoals het planten van bomen.
Deze 4 onderdelen zijn vervolgens onderzocht en beoordeeld op:
-
Transparantie
-
Betrouwbaarheid
Transparantie gaat over de (publieke) beschikbaarheid van informatie. Communiceren bedrijven helder en duidelijk over hun aanpak en doelen? Betrouwbaarheid gaat over kwaliteit, dus de vraag of ze hun eigen doelen ook echt gaan halen.
>> Lees de Nederlandse samenvatting van het onderzoek
>> Bekijk het hele onderzoek (alleen Engels)
3. Waarom hebben jullie de Klimaatcrisis-Index opgesteld?
Voor het eerst kunnen we nu heel scherp aantonen en onderbouwen dat grote vervuilers nog veel te weinig doen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Stap 1 naar een duurzamere wereld is het hebben van een goed klimaatplan. Deze Klimaatcrisis-Index laat bovendien kraakhelder zien dat de bedrijven vooral groene praatjes verkopen en maar weinig groen doen.
Het beperken van klimaatopwarming is van groot belang. Voor ons, hier en nu. Voor mensen verder weg, die vaak nu al hard getroffen worden door de klimaatcrisis. En voor toekomstige generaties. Elke tiende van een graad opwarming die we kunnen voorkomen, is belangrijk. Dat kan alleen als óók grote vervuilende bedrijven gaan meedoen.
De rechter bepaalde in onze Klimaatzaak tegen Shell: bedrijven hebben een eigen verantwoordelijkheid om klimaatverandering te beperken. Dat geldt dus niet alleen voor Shell, maar voor alle bedrijven. Daarom vroegen wij de klimaatplannen van 29 andere grote vervuilers op en lieten die onderzoeken. Door dit onderzoek komen ze onder druk te staan om meer te doen en sneller.
>> Lees meer over onze succesvolle Klimaatplannen campagne
>> Lees meer over de 29 grote vervuilers
4. Hoe gaat het nu verder met de Klimaatcrisis-Index?
We hebben contact met alle 29 bedrijven. En we blijven de druk bij hen opvoeren om met een beter klimaatplan te komen. In 2023 publiceren we een vervolg op de Klimaatcrisis-Index, met daarin hopelijk verbeterde plannen en de eerste bedrijven die groen scoren. Wat denk jij, krijgen we een groep voorlopers?
Tegelijkertijd starten we met een juridisch vooronderzoek. Want we sluiten niet uit dat we mogelijk een nieuwe rechtszaak beginnen. Eerder waren we in de rechtbank al succesvol met onze Klimaatzaak tegen Shell. En het vonnis dat voor Shell geldt, geldt natuurlijk voor alle bedrijven. Achterblijvers moeten zich zorgen maken.
5. Hoe kan ik helpen?
Het is tijd om grote vervuilers nú aan te pakken. Want zij gaan gewoon door met vervuilen alsof er geen klimaatcrisis is. Maar de wereld warmt gevaarlijk op.
Alleen als grote vervuilers óók mee gaan doen, kunnen we de grootste klimaatrampen nog voorkomen. We gaan daarom verder actievoeren door gesprekken te voeren met omwonenden, klanten en werknemers van grote vervuilers. Meldt je bij je lokale organizer om mee gesprekken te voeren. En vergeet je niet aan te melden voor de landelijke campagnedag op 17 september! Daarover binnenkort meer via de mail en op het platform.