Zo ging Operatie Klimaat langs bij de aandeelhoudersvergaderingen
In enkele maanden tijd hebben we enorm veel actie gevoerd rondom de aandeelhoudersvergaderingen. Te veel om bij te houden haast, maar hierbij een poging.
Hieronder vind je het verslag van het verloop en de impact van onze acties tijdens het aandeelhoudersseizoen, met focus op de manifestaties buiten georganiseerd door Operatie Klimaat.
📷 Hier vind je de BEELDEN (foto's, video's/aftermovies, interviews etc.)
📑 Hier vind je de perslijst (incompleet welliswaar!)
Op 25 februari dit jaar kwamen we bijeen tijdens de campagnedag, waar we concreet maakten hoe we de CEO's van de 29 vervuilers #DeLaatsteAanmoediging zouden. Namelijk, door langs te gaan bij de aandeelhoudersvergaderingen (AVA's) van de bedrijven, en daar telkens ‘de vraag’ te stellen:
Gaat [bedrijf x] in 2030 minimaal 45% minder CO2 uitstoten in absolute zin in de hele keten (dus scope 1, 2 en 3) ten opzichte van 2019?
Hiermee haalden we bewijsmateriaal op voor een volgende rechtszaak. In dit filmpje zie je hoe dat er binnen aan toeging.
Maar daar bleef het niet bij. Want bij een aantal grote vervuilers voerden we ook actie buiten. Dat was bij Ahold, ING, Rabobank, Shell en KLM. Idee was dat we hiermee onze krachten zouden bundelden op enkele, welbekende vervuilers, om zo ons verhaal het land in zouden krijgen. En dat idee werd werkelijkheid.
Op kantoor is de consensus dat de acties buiten essentieel waren om ons verhaal goed overal te laten horen. Dat werkte ijzersterk in combinatie met het vragen stellen binnen. Het resultaat? Héél veel media-aandacht, CEO’s die het benauwd kregen, twee bedrijven die wél met een ‘ja’ antwoordden, en bovenal een sterkere klimaatbeweging.
Ahold Delhaize - 12 april
Voorbereiding - In de maanden voorafgaand aan de AVA van Ahold Delhaize op 12 april, lieten we de winkelgigant door heel het land al weten wat we van plan waren. Door heel het land stonden Operatie Klimaatgroepen voor de AH om bij klanten aanmoedigingen op te halen voor de CEO. Zo raakten we in gesprek met mensen, die zich zorgen maken om het klimaat. Hun 450 aanmoedigingen schreven we op daadwerkelijke, lege boodschapverpakkingen. Zo werden dat onze 'laatste boodschappen', die we meenamen naar onze manifestatie op 12 april in Zaandam. Maar om de actie buiten die dag op poten te zetten, was er een Operatie Klimaat actieteam dat bestond uit veranderaars uit verschillende OK-groepen met facilitering vanuit kantoor. Hieronder wat sfeerimpressies van aanmoedigingsacties en knutselsessies.
Het beeld van de actie werd hiermee erg sterk. Mega-hamsters interviewden aandeelhouders en boden hen flyers aan. Grote melkpakken met daarop pakkende leuzen stonden bij het podium. Onze 'laatste boodschappen' lagen aan de zijkant in winkelkarretjes. Het podiumprogramma was rijk gevuld, met Anne van OK Amsterdam groep #2, advocaat Benedicte Ficq, Winnie (Milieudefensie Jong), Raki Ap (Free West-Papua), sprekers van FNV en acteur Anniek Pheifer. En als kers op de taart werden een aantal van onze laatste boodschappen ‘afgerekend’ (voorgelezen) waarna een mega-kassabonnetje werd vertoond met daarop de 110 miljard euro aan klimaatschade die Ahold gaat aanrichten tegen 2050, als het bedrijf zo door blijft gaan.
Gaaf was dat ook FNV zich aansloot bij onze actie, en we een gezamenlijke boodschap naar buiten brachten. Ook twee Belgische vakbonden kwamen spontaan langs, en lieten op een andere manier van zich horen. Onze hoofdboodschap 'Geld naar klimaat en vakkenvullers, niet naar vervuiling en zakkenvullers' sloeg aan, en verscheen in de kop van het Volkskrant artikel die dag. (Iets wat zelden gebeurt.) Powned was ter plaatste en ondanks dat ze soms wat flauw kunnen zijn, zie je heel goed dat de sfeer tijdens onze actie eigenlijk heel goed was dankzij de goede organisatie van de OK-groepen. Ook werden de melkpakken die door de OK-groepen werden gemaakt en gretig gefotografeerd, en die foto's belandden weer in de krant te vinden. Slechts voorbeelden uit een flinke lijst aan media-aandacht.
ING - 23 & 24 april
Voorbereiding – OK Amsterdam trok de kar voor de manifestatie buiten bij ING, en zocht de samenwerking op met FossielVrij en Extinction Rebellion. Via drie werkgroepen (mobilisatie, communicatie en logistiek) werden taken onderverdeeld. En dat was nodig, want deze actie werd een ingewikkelde. ING besloot hun vergadering namelijk te verplaatsen naar een andere locatie, omdat ze wisten dat wij zouden komen. ‘Dan maar twee acties’, besloot het samenwerkingsverband. Maar dan moest er ook een flinke opkomst komen. Er werd dan ook flink gemobiliseerd via stickers, posters en social media met de pakkende leus ‘Tem de leeuw’. Zo stond OK Amsterdam elke week voorafgaand aan de actie voor de ING met hun groene leeuw, aftellend naar dé dag.
De actie – Op 23 april bleek het de moeite allemaal waard. Zeker 500 mensen kwamen naar het hol van de leeuw, mede door brassband Ritmo, die al spelend vanaf Station Bijlmer Arena naar de locatie liep, ondersteund door flyeraars die omstanders nieuwsgierig maakten en meekregen naar de demonstratie.
Het was een goede dag voor klimaatrechtvaardigheid. Er werden vanuit verschillende perspectieven (inheems, antikoloniaal, werknemers) verhalen verteld, muziek gemaakt en gedanst. Er werden kraampjes verzorgd door meerdere bondgenoten, wat netwerken gemakkelijk maakte. Een stuk bondgenotenwerk volgens het boekje. Om maar te zwijgen over het gigantische fossiele monster op de achtergrond.
En natuurlijk werd de volgende dag dé vraag een aantal keer gesteld, waarna Milieudefensie de aandeelhoudersvergadering verliet, en Extinction Rebellion de vergadering stevig onderbrak.
Rabobank - 16 mei
Voorbereiding – Operatie Klimaat Utrecht organiseerde de manifestatie tijdens de certificaathoudersvergadering van Rabobank. Ook hier werd samengewerkt, dit keer met Greenpeace en XR Landbouw.
In de week vóór de certificaathoudersvergadering hebben 9 OK-groepen door heel het land 13 ludieke acties bij Rabobank kantoren gedaan. Dit om alvast publiek druk uit te oefenen, door (sociale) media te genereren, en in het openbaar voorbijgangers te interesseren. Daarnaast werd flink in Utrecht gemobiliseerd, maar ook in de rest van het land werd gestickerd.
Op de dag zelf genoten we van een flinke opkomst van 300 mensen. Een fantastische locatie (hartje Utrecht) en tijdslot (net na werktijd) hielpen, maar het mobiliseren ging niet vanzelf. Door middel van een rijk gevuld podiumprogramma, met onder andere een Winnie van Milieudefensie Jong, een biologische boer, Raki Ap van de Free West-Papua campagne, en natuurlijk Carice van Houten, hadden we goed de tijd om ons verhaal te vertellen. Dansende dieren en bomen symboliseerden hoe het anders kan.
Wat goed uitpakte was het uitdelen van flyers aan de certificaathouders, omdat zij zich allemaal eerst moesten aanmelden buiten de poort, precies waar wij ook stonden.
Aan het eind van de avond onthaalden we al onze certificaathouders die naar binnen zijn geweest om in de gespannen sfeer de vraag te stellen. Helaas heeft de Rabobank ‘nee’ geantwoord op onze vraag.
Shell - 23 mei
Door het beleid van Shell staat het water mensen aan de lippen. Dat bracht Operatie Klimaat op zondag 21 mei in beeld door letterlijk in het water te gaan staan bij een Shell-tankstation in Den Bosch. Eén veranderaar zit veilig in een bootje: de CEO van Shell. Hij giet een jerrycan met ‘olie’ over de mensen in het water heen. Met dit beeld laten ze zien dat Shell willens en wetens mensenlevens in gevaar brengt. Het is nog niet te laat om van koers te veranderen. Dat is de boodschap die Operatie Klimaat in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering op 23 mei meegaf aan de bestuurders en aandeelhouders van Shell.
KLM - 7 juni
Vroeg in het jaar had Operatie Klimaat KLM/Schiphol besloten naar Parijs af te reizen om tijdens de AVA van KLM op 7 juni de vraag te stellen. Maar tijdens de Bulderbos-picknick op 22 april werd het idee geopperd om dit initiatief te ondersteunen, door op 7 juni ook bij het hoofdkantoor van KLM in Nederland actie te voeren. Door beperkte ondersteuning vanuit kantoor werd de actie voornamelijk gedragen door enkele veranderaars. En de moeite was het waard. Met zo’n 40 mensen stonden we voor de poort van het KLM hoofdkantoor, met een stevig beeld. Er werden sterke liederen gezongen door het koor Morrend Volk, en de leus 'krimp de luchtvaart' werd vaak herhaald. Ook spraken onder andere René Sureveen van OK Rotterdam en luchtvaart-kenner Bram van Liere. En er werd een korte video opgenomen om onze steun te laten zien aan onze veranderaars in Parijs, die met succes de vraag konden stellen.